Poslanici Evropskog parlamenta ponovo su izabrali Emili O'Rejli za evropsku ombudsmanku i ona će tu dužnost obavljati u periodu 2019-2024.

O’Rejli je 18. decembra na tajnom glasanju u trećem krugu dobila poverenje 320 evroposlanika, saopštio je EP.

U drugom krugu su evroposlanici, nakon povlačenja Letonca Nilsa Muižnieksa, birali između četiti kandidata - O'Rejli, Italijana Đuzepea Fortunata, Estonske Julije Lafrank i Šveđanke Sesilije Vikstrem. U trećem krugu birali su između Lafrank i O'Rejli i Estonka je dobila 280 a Irkinja 320 glasova.

Tokom slušanja pred Odborom EP za predstavke početkom decembra O'Rejli je obećala da će nastaviti da radi na tome da administracija EU postane uzor celoj Uniji stavljajući građane i njihova prava u centar delovanja.

"Evropska administracija mora ponovno da stekne poverenje svojih građana. Verujem da se ono može steći povećanjem odgovornosti i transparentnosti institucija. Tek kada budete mogli da vidite tok donošenja odluke, možete početi da shvatate zašto je doneta i tada možete da počnete da verujete EU", rekla je tada O'Rejli.

Evropski ombudsman je nezavisno i nepristrasno telo ustanovljeno 1995. kako bi nadgledalo rad institucija i agencija EU (osim Suda EU) i promovisalo načela dobre uprave. U rešavanju pritužbi građana ili pravnih lica ono raspolaže "mekim ovlašćenjima" ali takođe proaktivno istražuje sistemske procese, poput transparentnosti.

Irkinja Emili O’Rejli je i do sada bila evropska ombudsmanka. Dužnost je preuzela 2013. i bila je prva žena na tom položaju. Ona je bivša novinarka i bila je prva žena zaštitnica građana u Irskoj. Tu dužnost je obavljala deset godine, dok nije izabrana za evropsku ombudsmanku.

Pre nje su evropski zaštitnici građana bili Jakob Sederman (1995-2003) i Paraskevas Nikiforos Diamanduros (2003-2013).

Slučaj Selmajer

O'Rejli je za vreme prethodnog mandata objavila izveštaje o više pritužbi a najpoznatiji je slučaj Selmajer. Ombudsmanka je ocenila da je Evropska komisija prekršila vlastita pravila kada je unapredila Martina Selmajera (Selmayr).

Selmajer je bio šef štaba predsednika EK Žan-Kloda Junkera kada je unapređen na moćnu poziciju generalnog sekretara EK u februaru 2018.

O'Rejli je ustanovila da prilkom tog munjevitog unapređenja nisu poštovane procedure i da je Junkerova EK kriva za loše upravljanje, piše EURACTIV.com.

Posle njenog izveštaja, EP je zahtevao Selmajerovu ostavku. Junker je stao uz Selmajera, koji je ostao na funkciji, ali se ove godine povukao i postavljen je za predstavnika EU u Beču.

EP je objavio da je u 2018. godini pomoć evropskog ombudsmana dobilo 17.996 građana i da je služba otvorila 490 istraga a zatvoria 545.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: EP/Daina Le Lardic