Novoimenovanom češkom zaštitniku građana Stanjislavu Kšečeku preuzimanje funkcije 20. februara u Brnu pokušali su da spreče demonstranti transparentima s porukama "Zaštitnika 'ugnjetavane' većine ne želimo", a put u kancelariju morala je da mu prokrči policija koja je uhapsila sedam demonstranata.

Grupa od nekoliko desetina demonstranata posedala je na stepenice na ulazu u sedište češkog ombudsmana, uhvatili se za ruke i napravili su živi lanac da ne prođe novi ombudsman, koga je predložio na tu funkciju predsednik Češke Miloš Zeman.

Kđeček, po ubeđenju dela češke javnosti, kao i demonstranata, namerava da ignoriše zaštitu manjina.

Jedan od organizatora protesta, novinar Jakub Patočka, smatra da on za tu funkciju nema potrebne kvalifikacije i nema pojma o međunarodnom konceptu ljudskih prava.

Na transparente sa porukama "Beli Kšeček jezdi tamom" ili "Država koja ne štiti svoje manjine na putu je ka fašizmu" odgovorila je grupica pristalica novog ombudsmana iz lokalne ekstremističke grupe Pristojni ljudi, koju i zvanični izveštaj češke policije svrstava u ekstremiste.

Oni su javnosti postali poznati nakon izgreda kada su u maju 2018. upali na scenu i prekinuli predstavu "Naše nasilje, vaše nasilje" reditelja Olivera Frljića tokom gostovanja Mladinskog gledališča iz Ljubljane na Međunarodnom pozorišnom festivalu u Brnu.

Pristojni ljudi pojavili su se sa porukama dobrodošlice novom ombudsmanu ali policija je intervenisala, uklonila demonstrante sa stepenica, sedmoro uhapsila i prokrčila put ombudsmanu Kšečeku.

"Ne možemo da dozvolimo da se sprečava neko ko je bio legalno izabran da preuzme funkciju. Ne smemo da popuštamo takvim ljudima", poručio je Kšeček demonstrantima koji su mu blokirali put u kancelariju.

Kšeček je bio zamenik prethodne zaštitnice građana Ane Šabatove koju je često kritikovao zbog navodno suviše aktivističkog pristupa funkciji, poput aktivizma nevladinih organizacija koje se bore za poštovanje ljudskih prava. Proteste dela češke javnosti i podršku njene većine izazvao je izjavama da Romi moraju da se pobrinu sami za sebe a ne da ih brani ombudsman.

Predsednik Zeman predlagao ga je bez uspeha i ranije ali tek sada je u parlamentu našao podršku za Kšečekove planove da se ombudsman više okrene zaštiti građana pred državnom upravom i od birokratije.

"Želi da ublaži suvišan etos ljudskih prava pod rukovodstvom dosadašnje ombudsmanke i to je po mom mišljenju presudilo u Poslaničkom domu", objasnio je poslanik vladajuće ANO Martin Kolovratnjik, stranke  premijera Andreja Babiša.

Predsednica opozicione liberalne stranke TOP09 Marketa Pekarova Adamova izjavila je da novi ombudsman svojim dosadašnjim izjavama i kritikama svoje prethodnice negira ono što je jasna funkcija institucije ombudsmana.

"Ne želi da štiti manjine već većinu. Od njega se čuju takve izjave, pa do čak rasističkih izjava. Često širi dezinformacije što čini od njega osobu koja apsolutno nije dostojna poverenja", kazala je češkim medijima Pekarova Adamova.

Izvor: Beta

Foto: Shutterstock.com