Mađarska desničarska vlada planira da u martu pita građane da li sudovi treba da prestanu da presuđuju da Romi dobijaju finansijske kompenzacije zbog diskriminacije a zatvorenici zbog maltretiranja.

Kritičari kažu da vlada tim istraživanjem utire put premijeru Viktoru Orbanu da dalje umanji nezavisnost sudova i  da podstiče predrasude prema romskoj manjini.

"O uspostavljanju reda i morala" će biti anketirana domaćinstva širom zemlje, posebno o pitanjima presuda u slučajevima prenatrpanosti zatvora i segregacije u školama, rekao je ranije ovog meseca ministar Gergelji Guljaš (Gergely Gulyas), preneo je AFP.

"Vlada ima jasan odgovor i stav o tim pitanjima ali želi podršku društva", rekao je Guljaš novinarima u Budimpešti.

Orbana i Mađare u januaru je naljutila presuda suda koju su zatvorenici dobili zbog loših uslova života i sanitarnih uslova u zatvoru. Kritičari presude su optužili sudije da "rade" za osuđenike.

Guljaš je rekao i da je "krajnje nepošteno" da romske porodice dobijaju novac "a da za njega ne rade".

Umesto toga, kako je dodao, Romima treba omogućiti pohađanje programa obuka kao kompenzaciju u slučajevima segregacije u školama, prenosi AFP.

Grupe za zaštitu ljudskih prava, predstavnici Roma i advokati kažu da Orbanove opaske podgrevaju predrasude prema Romima, najvećoj manjini u Mađarskoj, i ukazuju na nepoštovanje vladavine prava i nezavisnosti pravosuđa.

U Mađarskoj je segregacija na etničkoj osnovi nezakonita ali u praksi stvari stoje drugačije, posebno u oblastima sa velikom romskom populacijom.

Planirano istraživanje je poslednje u nizu od strane poreskih obveznika finansiranih nacionalnih konsultacija u kojima se domaćinstvima šalju upitnici a prate ih informativne kampanje u medijima.

Detalji novog upitnika biće poznati ovih dana a upitnici će biti poslati domaćinstvima u martu, najavio je Guljaš.

U upitniku u prvim nacionalnim konsultacijama 2015. godine domaćinstva su odgovarala i na pitanja o "imigraciji i terorizmu".

To istraživanje je oštro kritikovano, posebno od strane UNHCR. Ta agencija UN bila je "šokirana" upitnikom koji, kako je ukazala, može da pojača ksenofobiju u jednoj članici EU.

EURACTIV.com podseća da se u drugoj kampanji, pod nazivom "Zaustavimo Brisel", od građana tražio savet kako da se odnose prema politikama EU koje, kako su rekli u vladi, predstavljaju pretnju mađarskoj nezavisnosti.

EU oštro kritikuje Orbanovu vladu, koja je stupila na dužnost krajem 2015, zbog ograničavaja nezavisnosti sudova i gušenja slobode medija.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta