Evropska komisija osudila je uličnu paradu u belgijskom gradu Alstu, ocenivši da je antisemitska i da nije u skladu sa vrednostima Evropske unije. Organizatori i učesnici festivala ne vide uvredljive poruke, braneći satirični karakter tradicionalnog slavlja.

 

Karneval u Alstu, viševekovni festival u centralnoj Belgiji, jedan od najčuvenijih u Evropi, poznat je po ismevanju javnih ličnosti, političara, verskih lidera i slavnih.

Prethodnih godina je kritikovan zbog uvredljivog i pogrdnog prikazivanja Jevreja, a 2019. je zbog antisemitizma skinut sa liste zaštićenih događaja UNESKA.

Na ovogodišnjoj paradi, 23. februara, Jevreji su prikazani sa kukastim nosevima, opsednuti novcem i obučeni kao insekti.

"Trebalo bi da bude jasno da takve slike kakve smo videli ne bi trebalo da se pokazuju na evropskim ulicama, 75 godina posle Holokausta", izjavio je novinarima portparol Evropske komisije Adalbert Janc.

Evropska unija je primila "brojne žalbe" zbog događaja u Alstu, rekao je Janc i dodao da je na belgijskim vlastima da preduzmu mere.

Janc je kazao da je Evropska komisija "čvrsto protiv svih oblika antisemitizma" i da smatra da parada "nije u skladu s vrednostima i principima na kojima je EU zasnovana".

Potpredsednica EK Margaritis Šinas izjavila je da je karneval u Alstu "sramotan".

"To mora da prestane. U Evropi nema mesta za to", napisala je na Tviteru.

"Politički korektna cenzura"

Gradonačelink Alsta Kristof D'Hese je, braneći karneval, tvrdio da nije antisemitski.

D'Hese je rekao da je važno imati u vidu ceo kontekst, poredeći festival sa "ritualom preokreta" u kojem, tokom tri dana, "siromašni postaju bogati, bogati siromašni, muškarci postaju žene a žene postaju muškarci".

"Ovde se smejemo svemu - kraljevskoj porodici, Bregzitu, lokalnoj i nacionalnoj politici i svakoj religiji - islamu, judaizmu i katolicizmu", rekao je gradonačelnik.

Učesnici karnevala koje je intervjuisala agencija Frans pres takođe se ne slažu sa evropskim zvaničnicima.

Jedan od njih rekao je da su optužbe "potpuno preterane, a drugi da je šteta što "Jevreji nemaju smisao za humor".

Neki od učesnika nosili su brnjice preko usta u znak protesta zbog ako kažu "politički korektne cenzure", a Agencija UN za kulturu prikazana je kao "Veliki brat".

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta/AP