Nemačka vlada saopštila je da ne raspolaže saznanjima o konkretnim zloupotrebama podataka koji su dobijeni preko sistema nadzornih kamera kineske kompanije Huavej u Beogradu, ali da zna za zabrinutost nevladinih organizacija u Srbiji da bi ti podaci mogli da budu iskorišćeni protiv političkih neistomišljenika.

U odgovoru na niz pitanja poslaničke grupe Stranke slobodnih demokrata (FDP) o tome da li je sistem video nadzora kineske kompanije Huavej u Beogradu u skladu sa standardima EU u oblasti zaštite podataka o ličnosti, koje Srbija kao zemlja kandidat za članstvo u EU mora da primeni, nemačka vlada je odgovorila da se Srbija u procesu pristupanja Evropskoj uniji obavezala na potpuno preuzimanje i primenu zajedničkih pravnih tekovina EU, i da se to neprekidno proverava.

"Srpski parlament je u novembru 2018. usvojio novi Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, koji je stupio na snagu u augustu 2019. i koji se u najvećoj meri orijentiše na osnovne odredbe EU o zaštiti podataka", navela je vlada u odgovoru na poslaničko pitanje koje su krajem januara postavili liberali.

Vlada je precizirala da je za sprečavanje zloupotrebe podataka u Srbiji zadužen Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti, kome građani mogu da se obrate i koji može da podnosi krivilne prijave, ali da se, po podacima iz njegovog biroa, postupci zbog zloupotreba tih podataka često obustavljaju zbog zastarelosti, a da se presude kreću od sudske opomene do srazmerno malih novčanih kazni.

U odgovoru, objavljenom u biltenu Bundestaga, dodaje se da je odbačeno osam tužbi koje je Poverenik podneo sudu 2017. i 2018. godine.

Poslanici FDP su vladu pitali i kako vidi opasnost da u Srbiji dođe do zloupotrebe podataka prikupljenih sistemom kamera za video nadzor, šta misli o primedbama da bi taj sistem mogao biti iskorišćen za nadzor opozicije, i kakvi su izgledi da prikupljeni podaci dođu u posed kineskih vlasti.

"Saveznoj vladi (Nemačke) je poznata zabrinutost koju izražavaju NVO, da bi video-nadzor napolju mogao da bude iskorišćen za nadzor demonstracija ili pojedinaca. Srpsko Ministarstvo unutrašnjih poslova je u septembru 2019. godine sačinilo zakonom predviđenu Procenu uticaja na privatnost koju je Poverenik ocenio nezadoljavajućom", navela je vlada, doajući da ne raspolaže sopstvenim saznanjima o zloupotrebama.

Na sugestiju da postoji opasnost da informacije prikupljene preko sistema Huavej, dospeju u ruke kineskh vlasti, nemačka vlada je ukazala na kineske zakone koji kineske kompanije u zemlji i inostranstvu obavezuju da sarađuju sa službama bezbednosti svoje zemlje.

Na pitanje koliko je u načelu upoznata s tehničkim mogućnostima sistema za video-nadzor kompanije Huavej, i konkretno s mogućnostima tog sistema u Srbiji, vlada je odogovorila da je zbog bezbednosti i interesa SR Nemačke deo odogovora klasifikovan kao poverljiv, zbog čega ne može biti objavljen u biltenu Parlamenta, već je dostupan samo poslanicima.

Na deo pitanja o mogućnostima sistema video-nadzora u Beogradu, vlada je odgovorila ponavljajući ranije specifikacije sa internet-stranice kompanije Huavej, kao i informaciju srpskih vlasti i Poverenika za zaštitu podataka o ličnosti da je sistem kompatibilan sa softverom za identifikaciju lica i registarskih tablica, ali da za sada nije povezan s tim softverom i da se proverava zakonitost eventualne takve upotrebe.

Uz obrazloženje da je reč o poverljivoj informaciji, čije bi objavljivanje moglo "da šteti efikasnom ispunjenju zadataka savezne obaveštajne službe, a time i interesima SR Nemačke", vlada nije dozvolila ni objavljivanje dela odgovora na pitanje u kojoj je meri upoznata s tim kako MUP Srbije koristi ili planira da koristi sistem kamera u Beogradu.

Vlada je ponovila ranija objašnjenja MUP-a Srbije da sistem treba da ojača osećaj bezbednosti građana i da će podaci biti korišćeni isključivo za zaštitu života, prava i sloboda građana, zaštite imovine i podrške pravnoj državi.

Upitana o saznanjima da li bi eventuala primena sistema Huavej unutar Evropske unije, na način kako to čini MUP Srbije, bila u skladu s pravom EU, vlada je kratko odgovorila da se principjelno ne izjašnjava o hiopotetičnim pitanjima.

U svom podnesku poslanici FDP su u januaru podsetili da sistem "Sejf siti solušns" (Safe City Solutions) koji postavlja kineska firma Huavej, treba da omogući da se u Beogradu posredstvom oko 1.000 kamera na 800 lokacija obavlja automatska identifikacija lica, registarskih tablica vozila, predmeta, kao i analiza ponašanja snimljenih osoba.

Ministar finansija Srbije Siniša Mali u jesen 2018. ugovor je o kupovini opreme, postavljanju i upravljanju sistemom za nadzor saobraćaja potpisao s kineskim tehnološkim gigantom Huavej.

Početkom 2019. prve kamere nove generacije za video nadzor postavljene su u glavnom gradu Srbije, navedeno je tada u studiji slučaja objavljenoj na sajtu Huavej. Do kraja 2020. u Beogradu bi trebalo da bude postavljeno 1.000 kamera za nadzor.

Huavej je ujedno i ključni partner Srbije na izgradnji telekomunikacione infrastrukture za uvođenje tehnologije 5G, a srpske vlasti i Huavej razgovarali su i o mogućnosti uključivanja te kompanije u razvoj "klaud" (cloud) infrastrukture budućeg Državnog data centra u Kragujevcu. Razgovarali su i o pripemi otvaranja Inovativnog centra za digitalnu transformaciju kao Regionalnog Huavej centra za Zapadni Balkan, sa sedištem u Beogradu.

Stranka slobodnih demokrata u nemačkom Bundestagu od 2017. ima 80 poslanika i druga je po snazi opoziciona partija. FDP je članica Liberalne internacionale, a u Evropskom parlamentu je članica Saveza liberala i Demokrata za Evropu (ALDE).

Izvor: Beta

Foto: Pixabay.com