Evropski sud za ljudska prava je u novembru 2019. presudio da je Finska, prvi put u istoriji, prekrišila Konvenciju o ljudskim pravima. Međutim, novi dokazi pokazuju da je sud izgleda pogrešio.

Tražilac azila Ali došao je iz Iraka u Finsku 2017. godine tvrdeći da mu je, kao sunitskom državnom službeniku, život u opasnosti od šiitske milicije.

Pošto mu je zahtev za dobijanje azila odbijen, Ali se dobrovoljno vratio u Irak. Ubrzo potom, u decembru 2019, navodno je ubijen.

Njegova ćerka je pokrenula sudski postupak pred Evropkim sudom za ljudska prava. Utvrdivši da su prekršena osnovna ljudska prava, sud u Strazburu je naredio Finskoj da plati odštetu od 20.000 evra.

Finska ministarka unutrašnjih poslova Maria Ohisalo ocenila je odluku "veoma ozbiljnom i značajnom", a Finska je obećala da će ponovo razmotriti druge odluke o davanju azila.

Međutim, danas finski Nacionalni istražni biro tvrdi da postoji snažna sumnja, na osnovu i informacija iz Iraka, da je Ali možda živ i da je potvrda o njegovoj smrti možda lažna.

Alijeva ćerka je uhapšena i biće optužena za prevaru i falsifikovanje.

U slučaju da se potvrdi da je bila u pitanju prevara, to će biti u prilog zahtevima za zaoštravanje imigracionih propisa, a koristiće i populističkoj Stranci Finaca. Takve zloupotrbe bi takođe ugrozile kredibilitet budućih zahteva za azil.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: European Commission