Poljski ministar pravde Zbignjev Žobro podneo je vladi formalni zahtev za otkazivanje Istanbulske konvencije o sprečavanju nasilja nad ženama i u porodici zato što, po njegovoj oceni, konvencija sadrži ideološke zahteve, a Poljska, kako je kazao, svojim zakonima žene već ionako bolje štiti od nasilja.

"Podneo sam formalni zahtev ministarki Marleni Maćong da preduzme korake da se otkaže konvencija. Uveli smo najviše standarde zaštite i reakcije na nasilje nad ženema u Evropi. Ta konvencija jeste u redu u sloju odbrane prava žena. Ali konvencija ima drugi sadržaj, sakriven pod parolama sa kojima se slažemo, a koji je štetan za žene, za porodicu", kazao je na konferenciji za novinare 27. jula u Varšavi ministar Žobro.

Ministar pravde, koji je lider manjeg partnera u poljskoj vladajućoj koaliciji pod dominacijom konzervativne stranke Pravo i pravda, optužio je Istanbulsku konvenciju da uvodi u problematiku pol ne kao biološki pol, već kulturni pol i negira prirodne podele između muškaraca i žena.

"Ideologiju koja osporava porodicu, brak, kulturu, religiju i u njima vidi glavni uzrok nasilja i patologije. Nećete pročitati u toj konvenciji da je razlog za domaće nasilje recimo alkoholizam ili zavisnost od droga. Nećete, gospodo draga, pročitati da disfunkcionalnost i razni problemi porodica jesu povod nasilja", kazao je Žobro.

Zamenik ministra pravde Marćin Romanovski na istoj konferenciji za novinare rekao je da je Poljska istrčala pred rudu kada je ratifikovala 2015. godine tu konvenciju iz 2011. godine, a da slične zamerke kao i Poljska imaju i neke druge zemlje regiona kao Mađarska, Slovačka, Bugarska ili Češka koje Istanbulsku konvenciju još nisu ratifikovale.

"Ta greška je napravljena, to je bila ishitrena ratifikacija i uveli smo u naš sistem levičarskog 'trojanskog konja' rodne ravnopravnosti, i krajnje je vreme da je otkažemo i tako realizujemo naše obaveze prema Poljacima", kazao je Romanovski.

Šef kancelarije poljskog premijera Mihal Dvorčik kazao je, međutim, da će vlada taj formalni zahtev ministra pravde razmotriti, ali da još nema zvaničnu odluku o sudbini Istanbulske konvencije u Poljskoj.

"Mnogi nam skreću pažnju na to da se u apsolutno ispravnoj stvari kao što je odbrana prava žena švercuju izvesne ideološke klauzule", kazao je Dvoričk poljskoj privatnoj televiziji Polsat.

Gradonačelnik Varšave, opozicioni tesno poraženi kandidat liberala na izborima za predsednika Poljske 12. jula, Rafal Tšaskovski istakao je da je već sam pokušaj odustajanja od Istanbulske konvencije skandal zbog toga što bi svima trebalo da bude stalo da se bore protiv nasilja u porodici.

Zbog predloga ministra pravde Poljakinje su proteklog vikenda izašle na ulice na demonstracije, a Renata Durda iz pomoći žrtvama porodičnog nasilja Plava linija za privatnu poljsku televiziju TVN24 upozorila je da od skoro 90 članova konvencije samo jedan jedini je taj o kojem se vodi rasprava.

"Izvor nasilja nije alkohol, jer alkohol ne tuče, nije ni beda, ni nezaposlenost ni neformalne veze. Nasilje se tiče svih. Konvencija ni na koji način ne govori o obliku porodice ili seksualnoj orijentaciji. Govori jednostavno to da država mora da štiti svakoga ko je žrtva nasilja zato što je žena ili devojčica, ali i svakog ko je žrtva nasilja u krugu bliskih", kazala je Durda.

Generalni sekretar Saveta Evrope Marija Pejčinović Burić poručila je tokom vikenda da Poljska ne treba da se povlači iz Istanbulske konvencije jer bi to bio korak vredan žaljenja, i veliki korak natrag kada je reč o zaštiti žena nad nasiljem u Evropi.

O predlogu da Češka konačno ratifikuje Istanbulsku konvenciju koji su podneli češka ministarka pravde Marije Benešova i šef češke diplomatije Tomaš Petšiček, trebalo je da raspravlja vlada premijera Andreja Babiš i da ratifikaciju preporuči.

Jedno vreme je predlog čak figurirao na sajtu Vlade Češke kao tačka dnevnog reda na sednici 27. jula, ali onda je naprasno ta tačka nestala. Prema nezvaničnim informacijama čeških medija, nakon bure oko konvencije u Poljskoj, premijer Andrej Babiš bio je za to da se o tome raspravlja tek na jesen.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP