Više desetina svetskih umetnika i naučnika uputilo je otvoreno pismo predsednici Evropske komisije u kojem optužuju poljsku vladajuću partiju da toleriše homofobiju. Pismo je potpisalo više od 80 pisaca, reditelja, glumaca, istoričara i filozofa, među kojima su španski reditelj Pedro Almodovar, kanadska spisateljica Margaret Atvud i poljska književnica, dobica Nobelove nagrade, Olga Tokarčuk.

U pismu upućenom 17. avgusta izražava se solidarnost sa aktivistima i njihovim saveznicima koji su "žrtva hapšenja, brutalnog postupanja i zastrašivanja".

"Homofobna agresija u Poljskoj raste jer je toleriše vladajuća partija, koja je seksualne manjine izabrala za žrtvenog jarca ne obazirući se na bezbednost i dobrobit građana", navedeno je u pismu predsednici EK Ursuli fon der Lajen.

Pismo su potpisali i pisci Pol Oster, Džon Maksvel Kuci, Ijan Makjuan, Lejla Slimani, kao i glumci Ed Haris i Džejms Norton.

"Pozivamo poljsku vladu da prestane da targetira seksualne manjine, da prestane da podržava organizacije koje šire homofobiju i da preduzme mere protiv odgovornih za nezakonita i nasilna hapšenja 7. avgusta", navodi se u pismu.

U Varšavi je 7. avgusta uhapšeno desetine učesnika protesta organizovanih zbog hapšenja aktivistkinje za prava homoseksualaca poznate kao Margo.

Potpisnici pisma su ocenili da je Margo "politički zatvorenik" jer je optužena da je sredinom jula oštetila vozilo organizacije koja traži potpunu zabranu abortusa.

Iako je prvobitno puštena da se brani sa slobode, viši sud joj je nakon žalbe tužilaštva odredio pritvor od dva meseca, što je izazvalo proteste desetina aktivista koji su pokušali da spreče hapšenje.

Margo je bila i jedan od organizatora protesta pred inauguraciju reizabranog poljskog predsednika Andžeja Dude, koji je u kampanji pred drugi krug izbora 12. jula izjavio da LGBT, seksualne manjine, nisu ljudi već ideologija gora od boljševičke.

Potpisnici pisma su takođe izrazili zabrinutost za budućnost demokratije u Poljskoj, "zemlji sa zadivljujućom istorijom borbe za slobodu i otpora totalitarizmu".

Pozvali su Evropsku komisiju i njenu predsednicu da "odmah preduzmu korake da odbrane osnovne evropske vrednosti - jednakost, nediskriminaciju, poštovanje prava - koje se krše u Poljskoj".

U pismu se podseća na "anti-LGBT retoriku" predsednika, političara i medija tokom izborne kampanje i na odluku brojnih poljskih opština da se proglase takozvanim zonama slobodnim od LGBT, "navodno u odbranu porodica i dece".

EK je krajem jula za šest poljskih gradova koji su 2019. na svojoj teritoriju proglasil zonu slobodnu od LGBT odbila finansiranje partnerskih projekata sa drugim gradovima zbog diskriminacije manjina.

Evropska komesarka za ravnopravnost Helena Dali poručila je tada da države članice i vlasti država moraju da poštuju vrednosti EU i osnovna prava.

Predsednica EK je stala u odbranu prava LGBT zajednice i saopštila da će nastaviti da se zalaže za Uniju jednakosti.

"Naši sporazumi garantuju da je svaka osoba u Evropi slobodna da bude ono što jeste, živi gde hoće, voli onoga koga želi da voli", napisala je 30. jula Ursula fon der Lajen na Tviteru.

Poljski ministar pravde Zbignjev Žobro optužio je EK da cenzuriše poglede na svet i vrši pritisak na poljske gradove i Poljake sa stanovišta svoje evropske ideologije, a odbijanje EK da sufinansira projekte zbog diskriminacije LGBT populacije nazvao je neopravdanim bespravljem.

Predstavnici poljske opozicije upozorili su da konačno dolazi na dnevni red to da će EU insistirati na principu "pare za poštovanje vrednosti" i da ako vladajuća poljska konzervativna stranka Pravo i pravda nastavi da uvodi ideologije u poljske lokalne samouprave, kao što su te rezolucije o "zonama slobodnim od LGBT", neće dobiti ništa iz evropske kase.

Izvor: EURACTIV.com, Beta

Foto: Beta/AP