Dvadesetšest zemalja među kojima su Kina, Rusija, Severna Koreja, Belorusija i Iran pozvalo je da im se smesta ukinu sankcije SAD i drugih zapadnih zemalja da bi mogle efikasno da se bore protiv pandemije korona virusa.

Obraćajući se u ime 26 zemalja u Odboru za ljudska prava Generalne skupštine UN, kineski ambasador Džang Džun rekao je da "jednostrane kaznene mere" krše Povelju UN, pravila multilateralizma i ljudska prava time što "otežavaju da se osigura dobrobit stanovništva u pogođenim zemljama i podrivaju pravo na zdravlje".

"Globalna solidarnost i međunarodna saradnja najmoćnije su oružje u borbi i savladavanju Kovida-19", navodi se u zajedničkom saopštenju objavljenom 5. oktobra uveče.

"Koristimo ovu priliku da pozovemo na potpuno i momentalno ukidanje jednostranih prinudnih mera, da bi se osigurao pun, efikasan i snažan odgovor na Kovid-19 za sve članice  međunarodne zajednice", piše u saopštenju država koje su suočene sa sankcijama SAD, Evropske unije i drugih zapadnih zemalja, a tu su, između ostalih, Kuba, Severna Koreja, Iran, Rusija, Sirija i Venecuela.

U saopštenju se navodi da su i generalni sekretar UN Antonio Gutereš i šefica UN za ljudska prava Mišel Bašle pozvali da se ukinu sankcije koje podrivaju kapacitet neke zemlje da odgovori na pandemiju.

SAD i njihovi evropski saveznic kažu da se uvedene sankcije ne odnose na humanitarni sektor, i da su izuzeci uvek mogući posebno u okviru borbe protiv pandemije.

Dvadesetšest zemalja potpisnica su Antigva i Barbuda, Angola, Belorusija, Burundi, Kambodža, Kamerun, Kina, Kuba, Severna Koreja, Ekvatorijalna Gvineja, Eritreja, Iran, Laos, Mjanmar, Namibija, Nikaragva, Pakistan, Palestina, Rusija, Sveti Vinsent i Grenadini, Južni Sudan, Sudan, Surinam, Sirija, Venecuela i Zimbabve.

Te zemlje su u saopštenju kritikovale i "hroničnu u duboko ukorenjenu rasnu diskriminaciju, poicijsku brutalnost i socijalnu nejednakost".

Kao primer navele su policijsko ubistvo Afroamerkanaca Džordža Flojda i Džejkoba Blejka u SAD, ukazujući i da je stopa smrtnosti od Kovida-19 za manjine, posebno za ljude afričkog porekla  u nekim zemljama neproporcionalno visoka.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP