Evropska komisija predložila je zakon o zabrani putovanja i zamrzavanju imovine pojedinaca odgovornih za kršenje ljudskih prava širom sveta. Zakon je nezvanično nazvan "Evropski Magnicki akt".

Prema planu Komisije, biće uspostavljen Režim sankcija EU za ljudska prava na globalnom nivou koji će kao jedinstveni okvir zameniti sisteme članica EU za zamrzavanja imovine i zabrane putovanja strancima za koje se smatra da su prekršili osnovna prava.

Novi režim će omogućiti EU da kazni odgovorne za ozbiljno kršenje ljudskih prava i zlostavljanja širom sveta, bez obzira gde se to desilo i ko je odgovoran.

Takođe će novi režim "Komisiji prvi put dati uvid u sprovođenje mera zabrane putovanja", rekao je 19. oktobra potpredsednik EK Maroš Šefčovič na predstavljanju nacrta zakona.

Obično je prerogativ članica da prate sprovođenje i verovatno će biti protivljenja davanju nove moći Evropskoj komisiji.

Međutim, predloženi režim neće zameniti postojeće režime sankcija.

Nemačko predsedavanje EU potvrdilo je da mu je cilj da članice odobre novi zakon do kraja godine "kako bi novi režim eventualno stupio na snagu u januaru".

Ime Magnickog u predlogu EU bilo je međutim tačka sporenja jer je smetalo nekim zemljama, uključujući Grčku, Kipar i Italiju, kao i Mađarsku, čije vlade imaju bliske odnose sa Rusijom. Te zemlje su izrazile rezerve i zadržavale nacrt plana.

Ministri spoljnih poslova EU u decembru 2019. otvorili su put za početak rada na evropskom "Magnicki zakonu" koji je dobio ime po ruskom pravniku Sergeju Magnickom koji je umro od maltretiranja i zbog nepružanja pomoći u zatvoru u Moskvi.

U prvom govoru o stanju Unije u septembru, šefica EK Ursula fon der Lajen obećala je predlog novog režima sankcija koji će omogućiti EU da brže uvodi sankcije specifičnim pojedinicima širom sveta i koji će biti sličan američkom Magnicki zakonu iz 2012.

S obzirom na nedavne probleme sa uvođenjem sankcija Belorusiji, Turskoj ili Rusiji, postoji "potreba da se naša 'kutija sa alatom' kompletira", rekla je Fon der Lajen.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta/AP