Učesnici sastanka ministara odgovornih za integraciju Roma u ekonomije Zapadnog Balkana ocenili su 27. oktobra da je inkluzija osetljivih grupa važna za evrointegracije regiona, a da je u vreme pandemije potrebno obratiti posebnu pažnju na njih. Evropski komesar Oliver Varheji izjavio je da zemlje regiona moraju da finansijska sredstva koja dobijaju od Evropske unije iskoriste i za inkluziju Roma.

Premijer Albanije Edi Rama istakao je da je zadovoljan što postoji političko angažovanje za inkluziju Roma.

"Posledice krize izazvane kovidom su i političke i socijalne. Dotakle su ove grupe i pojačavaju potrebu da te manjine uključimo", rekao je Rama na sastanku čiji je domaćin Vlada Albanije, a koji je organizovala Kancelarija akcionog tima Saveta za regonalnu saradnju (RCC) za integraciju Roma.

Rama je kazao da je važno produbiti saradnju sa EU koja će pomoći u inkluziji grupa i istakao da "ekonomski tokovi kroz evropske fondove daju mogućnost regionu da uključi osetljive grupe".

Komesar za proširenje i susedstvo Oliver Varheji ocenio je da je kroz implementaciju Ekonomsko-investicionog plana za pomoć regionu neophodno u ekonomije uključiti i Rome.

"Cilj je da se jača ekonomski razvoj regiona, ali i socijalna kohezija", rekao je Varheji.

Dodao je da Evropska unija želi da motiviše delotvornije uključivanje marginalnih grupa.

Istakao je da je na regionalnim vladama da finansije koje je dodelila EK ravnopravno podele i za inkluziju Roma.

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu je rekla da su za vreme kriza najpogođeniji oni koji su najranjiviji.

Ona je navela da je u toku pandemije korona virusa jedna od stvari koja se ističe pranje ruku, koje većina posmatra kao radnju koja se podrazumeva.

"Međutim to je problem za mnoge romske zajednice koji nemaju pristup vodovodu", navela je Bregu.

Ona je istakla i da je u prenaseljenim romskim naseljima gotovo nemoguće održavanje fizičke distance te da je za romsku decu koja često nemaju struju i internet školovanje na daljinu nepristupačno.

Predsedavajući Berlinskim procesom, ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani i bugarska ministarka za rad i socijalna pitanja Daniča Sačeva ocenili su da je pandemija uticala na planove, ali da su oni usklađeni na način da se uspešno sprovedu socijalne politike koje omogućuju Romima da ostvare svoja prava.

Istakli su i da je romskoj deci neophodno obezbediti pristup školovanju, pre svega strukovnom školovanju.

Na sastanku je bilo reči i o civilnoj registraciji, prikupljanju i praćenju statističkih podataka.

Zemlje Zapadnog Balkana su u julu 2019. godine na samitu u Poznanju u okviru Berlinskog procesa usvojile Deklaraciju o integraciji Roma, kojom su se obavezale da će pojačati napore na postizanju ravnopravnosti i pune integracije Roma, u okviru regionalne saradnje i procesa pristupanja Evropskoj uniji.

Deklaracija predviđa postizanje posebno definisanih ciljeva u oblastima zapošljavanja, obrazovanja, stanovanja, zdravstvene zaštite, dokumentacije i borbe protiv diskriminacije.

Izvor: Beta

Foto: RCC