Španski parlament usvojio je kontroverzni zakon kojim se reguliše eutanazija. Zakonom je, pored ostalog, predviđena mogućnost da pacijent odustane od eutanazije ili je odloži a lekari će imati pravo na prigovor savesti.

Posle grube rasprave u parlamentu o pitanjima života i smrti, kao i oko moralnih i pravnih implikacija, za zakon o eutanaziji je glasalo 198 poslanika, 138 je bilo protiv a dvoje uzdržano.

U centru rasprave bilo je pravo svakog pojedinca da okonča svoj život u slučaju nepodnošljive patnje, bez nade u izlečenje ili poboljšanje, i predlog je na kraju dobio podršku većine u parlamentu.

Kako prenosi EFE, medijski partner mreže EURACTIV, zakon o eutanaziji sada će ići u Senat i biće formalno odobren 2021.

Ovim glasanjem prevaziđena je prva pravna prepreka za legalnu eutanaziju u Španiji. I dok neki za glasanje kažu da je bilo "istorijsko", drugi žale zbog takvog ishoda.

Narodna partija sa desnog centra i ekstremno desničarski Voks istakle su da bi "palijativna nega trebalo da bude alternativa eutanaziji", ponavljajući tako stav mnogih katolika u zemlji koji se protive eutanaziji.

Eutanazija protiv palijativne nege

Međutim, savez levice socijalista i stranke Unidas Podemos (Ujedinjeni možemo), koji dele vlast u koalicionoj vladi, odbacio je stavove dve desničarske partije.

Umesto toga, vladajuća koalicija se založila za zakon koji dekriminalizuje medicinsku pomoć ljudima koji traže svoje pravo na smrt u zdravstvenom centru ili kod kuće, nakon procesa većanja i uz strogu kontrolu posebnog lekarskog odbora.

Zakon će stupiti na snagu tri meseca posle objavljivanja u službenom listu.

Nakon toga, odrasli u Španiji koji pate od teške i neizlečive bolesti ili nekog teškog hroničnog stanja koje je uzrok "nepodnošljive fizičke ili psihološke patnje" bez mogućnosti izlečenja ili poboljšanja moći će da zatraže medicinsku pomoć da umru.

Nacionalni zdravstveni sistem će nuditi medcinsku pomoć u procesu.

Pacijent mora četiri puta da potvrdi spremnost da umre

Da bi ostvarili svoja prava, pacijenti moraju da potvrde spremnost da umru najmanje četiri puta tokom trajanja procesa, što može da potraje nešto više od mesec dana od prvog podnošenja zahteva.

U svakom trenutku pacijent može da povuče zahtev ili da odloži eutanaziju.

Zakonom su predviđeni i pravo lekara na prigovor savesti i uspostavljanje komisija za garancije i ocenu u svakom španskom regionu.

Španski ministar zdravlja Salvador Ilja (Illa) izrazio je zadovoljvo nakon glasanja u parlamentu 17. decembra. Novo zakonodavstvo predstavlja napredak u priznavanju prava "prema humanijem i pravednijem društvu", rekao je on.

"Kao društvo ne možemo da ostanemo neosetljivi na nesnosnu patnju nekih ljudi. Španija je demokratsko društvo koje je sposobno da se bavi tim pitanjem", dodao je španski ministar.

Ilja se pozvao i na nedavno istraživanje koje je pokazalo da 80% Španaca podržava dekirminalizaciju eutanazije.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Pixabay.com