U Nemačkoj je pokrenuta kampanja da se meteorološkim pojavama ne daju samo tipično nemačka imena, sa ciljem da i u izveštajima o vremenu bude vidljiva rastuća multikulturalnost nemačkog društva.

Kako piše Fajnenšel tajms, inicijativa nazvana "Wetterberićtigung" (Ispravka  izveštaja o vremenu) ima za cilj da istakne tu raznolikost kupovinom prava na davanje imena vremenskim pojavama od Instituta za meteorologiju.

U Nemačkoj je moguće kupiti pravo na davanje imena vazdušnim frontovima, visokog pritiska po ceni od 360 evra a niskog po ceni od 240 evra, kao neobičan poklon za prijatelje ili decu.

Kampanja za korekciju vremenske prognoze simbolično je pokrenuta kupovinom prava na imenovanje 14 vazdušnih frontova za 2021. od kojih su neki nazvani Ahmet, Dragica, Bartoš...

Prema zvaničnim statistikama, oko 26% od 80 miliona Nemaca ima imigrantsko poreklo, ali se ta raznolikost, po oceni sociologa, ne odražava na odgovarajući način u javnom životu, posebno u medijima.

Inicijativu za ispravku vremenske prognoze pokrenula je grupa Nju džerman media mejkers (New German Media Makers) koja navodi da svojom kampanjom želi da ubedi medije da pronađu više lica "koja nisu tipično nemačka" i da promovišu kvote za novinare imigrantskog porekla i druge nedovoljno predstavljene grupe.

Inicijativa je izazvala bes krajnje desničarske Alternative za Nemačku čija je poslanica Alis Vejdel (Alice Weidel) napisala na Tviteru da kampanja "zaboravlja da se niski vazdušni frontovi Ahmet i Goran kreću Nemačkom od 2015", aludirajući na priliv gotovo milion imigranata, uglavnom iz ratom zahvaćene Sirije koje je Nemačka prihvatila te godine.

"Rado biste mogli niskom dati ime Ahmet a visokom Hitler", odgovorio joj je nemački komičar marokanskog porekla Abdelkarim Zemhoute.

Kako piše Fajnenšel tajms, to nije prvi put da imenovanje vremenskih pojava izaziva političku oluju. Kada je Nemačka počela da atmosferskim frontovima daje imena, 1954, frontovi visokog pritiska su uvek dobijali muška imena, a niskog, koji obično uzrokuju oluje, ženska. Krajem devedesetih, feministkinje su se izborile da se to promeni.

Sada se rod menja po godinama, ali među političarima, zbog takvih pitanja, i dalje "leti perje".

Konzervativac Fridrih Merc (Friedrić Merz), jedan od vodećih kandidata u trci za preuzimanje Hrišćansko-demokratske unije kancelarke Angele Merkel, u februaru 2020. je razljutio feminsitkinje aludirajući na vezu oluje Sabina, koja je u to vreme zahvatila Njemačku i iznenadne ostavke predsednice CDU Anegret Kramp-Karenbauer iste nedelje.

"Čista je slučajnost što područja s niskim pritiskom imaju ženska imena", rekao je.

Nemački Institut za meteorologiju, koji novac od imena koristi za finansiranje obrazovanja učenika, nije direktno komentarisao kampanju za korekciju izvešataja o vremenu, ali je zainteresovanim poseticoima svoje veb stranice ponudio vodič za izgovor novih imena.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP