Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu je 8. marta rekla da više preduzetnica i radnica može povećati BDP na Zapadnom Balkanu i do 20%.

"Rodne predrasude još nisu nestale, ali uvek ima onih koje se 'bore' potiv njih i u tome uspevaju. Mi, kao region, treba da smo svesni da povećanje ženskog preduzetništva i učešća žena u radnoj snazi može doneti povećanje BDP na Zapadnom Balkanu i do 20%", rekla je Bregu, navodi se u saopštenju RCC.

RCC je ideju WE - Women Empowerment (Osnaživanje žena) predstavio 2019, umesto čestitke za Međunarodni dan žena.

Bregu je navela primer preduzetnice iz Srbije Zoje Kukić, suosnivačica Startita i potpredsednica za digitalnu transformaciju u SignetWorld, koja je nedavno, zajedno sa prijateljicama iz Urugvaja i Južne Afrike, pokrenula SheRocks Global, internetsku podcast zajednicu žena iz celog svijeta koja savršeno prikazuje nesavršene žene iz svih delova svijeta sa zadatkom da se smanji pritisak s kojim se žene stalno suočavaju, a to je da jednostavno nisu dovoljne."Moj glavni savet je da budete autentične. Čućete mnogo saveta o tome kako treba da se oblačite, kako da se ponašate, šta da kažete, ali, iz mog iskustva, samo će nam autentičnost omogućiti da budemo sretne na duže staze. I samo onda kada budete autentične možete uneti najbolje od sebe u svoj posao, ali i u prvatni život. Trik koji pomaže da u tome i uspete je da se okružite ženama kojima je ugodno u vlastitoj koži i koje su svjesne svojih vrlina, ali i svojih mana", rekla je Zoja Kukić.

RCC je u decembru 2020. godine, zajedno sa UNDP pokrenuo inicijativu pod nazivom "Ekonomsko osnaživanje žena: Područja zajedničkog delovanja na Zapadnom Balkanu".

U okviru inicijative postavljeno je pet glavnih prioriteta: povećanje ženskog preduzetništva; smanjenje rodnih razlika u digitalizaciji i nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici; priznavanje i preraspoređivanje neplaćenog rada i ulaganje u negu i zaštitu; promocija žena na rukovodećim mestima i promocija pristupa dostojanstvenom radu: transformacija javnog i privatnog sektora radi postizanja rodne ravnopravnosti, navodi se u saopštenju.

Najavljeno je da će Savet za regionalnu saradnju, kao deo ove inicijative, uskoro pokrenuti Mrežu žena u nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici na Zapadnom Balkanu sa glavnim ciljem da se podstakne veće učešće đevojaka i žena u tim oblastima do 2030. godine.   

Pogledajte kampanju WE na našoj Internet stranici i društvenim medijima: Instagram, Facebook i Twitter.

Izvor: Beta/EURACTIV/RCC

Foto: Beta/RCC/Ani Media/Ani Barjami