Građani Srbije žele da budu dobro informisani o zaštiti podataka o ličnosti, ali ne znaju dovoljno o svojim pravima, pokazalo je istraživanje javnog mnjenja o zaštiti ličnih podataka, čiji je rezultat 10. marta predstavljen novinarima u organizaciji Misije OEBS u Srbiji.

Pokazalo se da građani smatraju da su im najpotrebnije informacije o tome ko može da im traži lične podatke i kome da se obrate u slučaju zloupotrebe, ali su nepoverljivi prema primeni Zakona o zaštiti ličnih podataka.

Po rečima Slađane Brakus iz agencije TMG Insights, koja je za OEBS sprovela to istraživanje, tek svaki treći građanin smatra da je dobro upoznat s ovom temom, dok polovini nisu dovoljno jasne informacije o tome.

"Kao najodgovorniji za zaštitu podataka o ličnosti percipiraju se država i zakonodavni okvir (73,8%), a zatim sami pojedinci (65,3%), što pokazuje da je jaka svest o ličnoj odgovornosti", rekla je ona.

Istraživanje je pokazalo i da građani mahom smatraju (76,5%) da postoji visok rizik od ugrožavanja, odnosno zloupotrebe podataka o ličnosti.

"Gotovo 40% građana navodi da ne zna da li su njihovi podaci o ličnosti bili ugroženi, svaki drugi smatra da nisu, dok oko 12% navodi da jesu", rekla je ona.

Šef Misije OEBS u Srbiji, ambasador Jan Bratu, rekao je da je u savremenom dobu koje nosi rizike, istraživanje bilo nužno da bi se utvrdilo koliko građani znaju i da bi im se bolje zaštitila prava.

"Ti podaci će pomoći Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti da stvori nove politike koje će omogućiti zaštitu prava", rekao je Bratu.

Najavio je za naredne dve godine aktivnosti i kampanje radi obuke građana Srbije o zaštiti prava na privatnost.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović rekao je da je s premijerkom Anom Brnabić razgovarao o izmeni strategije za tu oblast, kojom će se omogućiti Povereniku da ima organizacione jedinice van sedišta u Beogradu.

"Posebno se to odnosi na obradu podataka o ličnosti zbog toga što je ona složenija i građani je ne razumeju", rekao je Poverenik i najavio da će građani biti obaveštavani o zaštiti svojih ličnih prava.

Izvor: Beta

Foto: Beta