Vlada Španije odobrila je prvu fazu plana vrednog 200 miliona evra čiji je cilj da se pomogne zaposlenim majkama u usklađivanju posla i porodičnih obaveza.

Koaliciona vlada Španske socijalističke radničke partije i levičarske partije Ujedinjeni možemo najavili su plan 2020. godine u nastojanju da poboljšaju situaciju za zaposlene žene koje ne mogu da nađu alternativne aranžmane za brigu o decu. Taj problem je dodatno uvećan tokom pandemije.

Prvu fazu plana, poznatog kao "Suodgovorni", odobrio je ove sedmice Savet ministara, a u aprilu će verovatno dobiti konačno odobrenje.

Izvori u Ministarstvu za ravnopravnost smatraju da je budžet za program skroman, ali da je to važan korak ka zaštiti osetljivih porodica, posebno jer obezbeđuje usluge čuvanja dece mlađe od 14 godina.

Da bi bile uključene u program, žene moraju da ispune određene kriterijume, uključujući visinu prihoda i porodičnu situaciju. Prioritet će imati žrtve porodičnog naslija, žene koje su duži period bez posla i koje su starije od 45 godina.

"To je feministička javna politika i prvi korak ka garanciji prava na brigu", izjavila je ministarka za ravnopravnost Irene Montero.

Mnoge zaposlene majke u Španiji pogodila je još veća neizvesnost tokom 2020. zbog teških ekonomskih posledica pandemije.

U posebno lošoj situaciji bile su majke kojima nije dozvoljeno da rade na daljinu kako bi mogle i da se brinu o deci.

Procenjuje se da je 22% zaposlenih majki bilo primorano da smanji radno angažovanje ili da potpuno prestane da radi kako bi se brinule o svojoj deci, prema podacima koje je objavila grupa za zaštitu prava žena Klub de malasmadres (Klub "loših majki").

Za 37% učesnica ispitivanja bila je odbijena mogućnost rada na daljinu, iako su mogle da izvršavaju svoje obaveze na taj način.

Izvor: EURACTIV.com/EFE

Foto: Pixabay.com