Na Malti je predlog da se dekriminalizuje pobačaj izazvao podele jer se to pitanje dugo smatralo tabu temom u katoličkoj zemlji koja ima jedan od najstrožih zakona o abortusu u EU.

Nezavisna poslanica Marlen Faruđa (Marlene Farrugia) nedavno je iznenadila mnoge u parlamentu kada je predstavila zakon kojim se traži uklanjanje paragrafa iz krivičnog zakona kojim je predviđena kazna do tri godine zatvora ženi koja abortira ili onome ko joj u tome pomogne.

Pristalice zakona tvrde da on, mada se retko primenjuje, odvraća od abortusa. Prema ministarstvu unutrašnjih poslova, poslednji put je neko poslat u zatvor zbog pobačaja 1980.

Faruđa se ne slaže s tim stavom i kaže da strah od represije i kazne sprečava žene da traže savet i pomoć u zemlji u kojoj je javno mnjenje, prema istraživanjima, čvrsto protiv abortusa.

"Dekriminalizacija pobačaja nije isto što i njegovo promovisanje", rekla je Faruđa za AP. "Kriminalizovanjem žena, stigmatizacijom teme pobačaja i održavanjem diskusije o tom pitanju na nivou tabu teme ne spasavamo živote i ne pomažemo da nestanu uzroci za pobačaj", dodala je ona.

Malta je poslednjih godina liberalizovala neke zakone i pre deset godina je legalizovala razvod a 2017. istopolne brakove.

Ne očekuje se da zakon koji je predstavila Faruđa prođe parlament u kome se jedna vodeća partija izjasnila protiv dekriminalizacije abortusa a druga je za debatu u društvu a ne glasanje u parlamentu.

Ipak, pristalice dekriminalizacije abortusa kažu da su pokrenule razgovore koje je odavno trebalo završiti.

Istovremeno Faruđa insistira da se njenim zakonom ne legalizuje abortus već se samo ukidaju kazne.

Abortus je legalizovan u gotovo svim članicama EU, mada je Poljska ove godine pooštrila zakone o pobačaju tako da je dozvoljen jedino kada je ugrožen život žene ili njeno zdravlje ili kada je trudnoća posledica silovanja ili incesta.

Na Malti zakon ne dozvoljava izuzetke ali u praksi lekari primenjuju "moralni princip dvostrukog dejstva" kada se na smrt fetusa gleda kao na neželjnu posledicu napora da se spase život žene, kažu u Fondaciji za ženska prava i ukazuju da taj princip ne može uvek da se primeni i da je nedovoljan.

U organizaciji Lekari za izbor procenjuju da na Malti svake godine abortira najmanje 300 žena ili tako što otputuju u zemlju u kojoj je pobačaj legalan, uključujuči Britaniju, ltaliju ili Holandiju, ili dobijanjem pilula za abortus.

Jedna žena, koja je tražila da ostane anonimna jer se plaše da će biti kažnjena, rekla je za AP da je bila u kontaktu sa međunarodnom organizacijom koja joj je pomogla da dobije pilule za pobačaj. Ona kaže da se plašila neželjnih efekata ali da nije bila spremna da traži medicinsku pomoć iz straha da će je uhvatiti.

"Ako nešto krene po zlu, zaglavljeni ste. Ljudi treba da mogu da dobiju podršku koja im je potrebna u zemlji. Nema svako novca da otputuje u inostranstvo", rekla je ona.

Faruđa, koja za sebe kaže da je borac "za život", rekla je da će nastaviti da traži od žena "da koriste prevenciju i da ne prekidaju trudnoću iako je neželjena".

"Međutim, ako se odluče na prekid trudnoće nakon što prođu podršku i savetovanje, onda abortus mora da bude regulisan i bezbedan", rekla je Faruđa. "Na kraju, nijedna žena ne treba da bude primorana da nastavi trudnoću koju ne želi", dodala je.

Izvor: AP

Foto: Beta/AP