Gradske vlasti Minhena nameravaju da osvetle tamošnji fudbalski stadion bojama LGBT zastave na predstojećoj utakmici Nemačka-Mađarska i tako pošalju jasnu poruku konzervativnom mađarskom premijeru Viktoru Orbanu zbog njegove homofobne politike.

Gradonačelnik Diter Rajter rekao je da će tražiti dozvolu od evropske fudbalske unije Uefa da čuvena Alijanc arena minhenskog Bajerna tokom utakmice Evropskog prvenstva 23. juna bude osvetljena duginim bojama i da tako pošalje "jasan znak solidarnosti sa LGBT zajednicom u Mađarskoj", preneo je Frans pres.

Gradsko veće Minhena saopštilo je da je taj grad posvećen "različitosti, toleranciji i jednakosti u sportu i u društvu u celini".

Orbanova desničarska vlada usvojila je nedavno zakon kojim se zabranjuje "promovisanje" homoseksualizma među mladima, čime je zabranila sve obrazovne programe, publikacije ili reklame u kojima se spominju homoseksualizam ili transseksualnost.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da je EU "veoma zabrinuta" zbog novog mađarskog zakona i da preispituje njegovu zakonitost.

Nemačka sportska informativna agencija SID javila je da su čelnici Minhena već razgovarali sa rukovodstvom Uefa.

Ta agencija, međutim, prenosi i ocenu da najviše evropsko fudbalsko telo ima dobre odnose sa Orbanom, i podseća da se na Evropskom prvenstvu EURO 2020 čak četiri utakmice igraju u Budimpešti.

Golman i kapiten nemačke reprezentacije Manuel Nojer već je nosio kapitensku traku u duginim bojama na prve dve utakmice svog tima, protiv Francuske i Portugala, podseća agencija AP.

Njegov postupak odmah je izazvao i istragu Uefa, ali je ona zaključila da je reč o "promovisanju dobre ideje, odnosno različitosti" i nije pokrenula disciplinski postupak protiv nemačkih fudbalera.    

Alijanc arena, nemačkog šampiona Bajerna, ima providnu konstrukciju koja omogućava da stadion bude osvetljen u različitim bojama. Arena je 2016. godine već bila osvetljena u bojama LGBT zajednice, u vreme održavanja minhenske parade ponosa.

Uoči utakmice između Nemačke i Mađarske 23. juna rastu tenzije, kako zbog same utakmice koju Nemci moraju da dobiju da bi se plasirali u sledeće kolo, tako i zbog bezbednosnih izazova sa kojima se suočava Minhen.

Prve dve utakmice mađarske reprezentacije sa tribina stadiona u Budimpešti su posmatrali i članovi neonacističke i huliganske navijačke grupe "Karpatska brigada" i strahuje se da bi neki od njih mogli da doputuju i na utakmicu u Minhenu.

Očekuje se da će za red i mir na areni i oko nje brinuti oko 1.000 nemačkih policajaca, a na tribine stadiona, koji inače može da primi 70.000 gledalaca, zbog važećih pandemijskih ograničenja će moći da uđe 14.000 navijača.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Pixabay