Evropski parlament usvojio je izveštaj hrvatskog poslanika Predraga Freda Matića iz Socijaldemokratske partije (SDP) o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima žena, koji su prethodnih dana oštro kritikovali katolička crkva u Hrvatskoj i predstavnici desnog političkog spektra.

"Konačno imamo jasan stav - svako u EU mora imati pristup kontracepciji, medicinski potpomognutoj oplodnji, abortusu i drugim zdravstvenim uslugama", objavio je 24. juna Matić na Tviteru.

On je uoči glasanja istakao da poslanci EP odlučuju o tome kakvu Evropu žele.

"Donosimo odluku o više od 200 miliona evropskih žena i odlučujemo o pozicioniranju Evrope kao zajednice koja bira da živi u 21. ili 17. veku. Ne dopustite da nas istorija pamti kao ove druge", napisao je Matić na društvenim mrežama.

Rezolucija je usvojena sa 378 glasova za, 255 protiv i 42 suzdržana.

Hrvatski mediji prenose da je uz usvajanje Matićeve rezolucije, na kojoj se radilo dve godine, Evropski parlament ujedno odbacio alternativni predlog rezolucije grupe Evropska narodna partija.

Usvojenom rezolucijom se, između ostalog, traži da države članice obezbede siguran i legalan abortus uz isticanje da je "potpuna zabrana ili uskraćivanje brige u vezi s abortusom oblik rodno uslovljenog nasilja".

Kako navodi agencija Hina, apeluje se na države članice da uvedu "sveobuhvatno" seksualno obrazovanje za mlade, da se omogući bolja dostupnost kontracepcitivnih sredstava i da se obezbedi bolji pristup proizvodima za menstrualnu higijenu ukidanjem oporezivanja.

Države članice, navodi hrvatska agencija, treba da obezbede dostupnije lečenje neplodnosti i brigu za sve trudnice i porodilje.

Takođe se traži ukidanje "štetne prakse kao što su sakaćenje ženskih genitalija, kao i rani i prisilni brakovi i brakovi s detetom".

U jednoj od tačaka rezolucije ističe se da parlament "žali što ponekad uobičajena praksa u državama članicama dopušta lekarima, a ponekad i celim zdravstvenim ustanovama, da odbiju da pruže zdravstvene usluge na osnovu takozvanog prigovora savesti, što dovodi do uskraćivanja brige u vezi s abortusom na osnovu vere ili savesti te ugrožava život i prava žena".

Matić je istakao da se zabranom abortusa dovodi u opasnost zdravlje žena. "Zbooga svake godine umre 23.000 žena. Znamo da je abortus težak izbor za ženu ali ona mora da ima pravo da bira", rekao je Matić, preneo je EURACTIV.com.

Dan uoči glasanja, Matić je odbacio optužbe konzervativnih krugova u Hrvatskoj da rezolucijom promoviše abortus i istakao da je "jednak broj abortusa u zemljama gde je dopušten i gde je zabranjen, samo što je u ovim drugim najčešće opasan po zdravlje žena".

Hina podseća da su predstavnici desnog političkog spektra u Hrvatskoj poslednjih dana kritikovali Matićev izveštaj zbog, kako su isticali, navođenja abortusa kao ljudskog prava, problematizovanja priziva savesti lekara i prekoračivanja ovlašćenja članica EU.

Mediji prenose pisanje Politika da je Evropski parlamet 2013. odbio rezoluciju sličnu Matićevoj, čija je autorka bila portugalska socijaldemokratkinja Edite Estrela.

Izvor: Beta

Foto: Evropski parlament