Troškovi rodno zasnovanog nasilja u Evropskoj uniji iznose 366 milijardi evra godišnje, prema proceni Evropskog instituta za rodnu ravnopravnost (EIGE). Nasilje nad ženama čini 79% tih troškova, odnosno 289 milijardi evra.

Najveći trošak dolazi od fizičkih i emocionalnih posledica (56%), zatim krivičnopravnih službi (21%) i izgubljene ekonomske proizvodnje (14%).

Izvori ostalih troškova su građanskopravne službe (kao što su razvodi ili starateljstvo nad decom), pomoć u pronalaženju smeštaja i zaštita dece.

Nasilje u intimnim partnerskim odnosima, koje je skočilo tokom pandemije kovida-19, čini gotovo polovinu troškova rodno zasnovanog nasilja, što iznosi 174 milijardi evra.

Od toga je 87% (151 milijarda evra) trošak nasilja intimnih partnera nad ženama.

"Ljudski život, bol i patnja nemaju cenu. Ipak, poznavanje troškova nasilja može pomoći zemljama EU da usmere novac tamo gde je zaista potreban i gde donosi najveće koristi", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da novac koji se izdvaja za podršku žrtvama nije dovoljan, a da službe kao što su skloništa čine samo 0,4% troškova rodno zasnovanog nasilja.

"Zemlje EU moraju da ulažu više u aktivnosti koje sprečavaju nasilje nad ženama i štite žrtve, to je i moralni imperativ i zdravorazumska ekonomija", izjavila je direktorka Instituta Karlin Shele.

Da bi se izračunali troškovi rodno zasnovanog nasilja u svakoj članici EU potrebni su detaljni podaci javnih službi kao što su policija i pravosuđe, saopštio je EIGE.

Pošto se takvo nasilje ne prijavljuje uvek, takođe su potrebni podaci iz istraživanja kako bi se dobila prava predstava o broju žrtava.

Prikupljanje detaljnih podataka o različitim oblicima rodno zasnovanog nasilja je obaveza koju predviđa Istanbulska konvencija, koju su potpisale sve zemlje EU, a ratifikovala 21 članica.

Nova studija EIGE biće objavljena u avgustu 2021.

Izvor: EIGE

Foto: Pixabay.com