Zakon o životnom partnerstvu osoba istog pola stupio je 15. jula na snagu u Crnoj Gori, ali njegova primena u praksi neće početi pošto još nisu usvojeni neophodni podzakonski akti.

Neophodno je da se donese 26 podzakonskih akata što još uvek nije urađeno iako je zakon usvojen pre godinu dana.

U međuvremenu, u Službenom listu objavljen je Pravilnik o izgledu i sadržaju obrasca izvoda iz registra životnih partnerstava osoba istog pola.

Organizacije Kvir Montenegro, Spektra i Juventas organizovale su za matičare iz više crnogorskih gradova obuku na kojoj su se upoznali sa tim kako će izgledati ceremonija sklapanja partnerstava između lica istog pola, te kako bi matičari trebalo da postupaju u toj prilici.

Ključne razlike prilikom čina venčanja su u nazivima gde će umesto "suprug-supruga", u Registru životnih partnera  pisati "partner-partner", odnosno "partnerka-partnerka".

Zainteresovani će morati i da prilože dokaze o slobodnom bračnom stanju, dokaz da nisu sklapali partnerstvo u drugoj državi. Bilo gde da sada žive moraju doneti dokaz o slobodnom partnerstvu.

Prema ranijim informacijama, u Crnoj Gori najmanje 20 parova čeka mogućnost da se venča.

Zakonom je predviđeno da homoseksualne osobe mogu da sklapaju brakove, da nasleđuju jedne druge, da imaju zajedničku imovinu, pravo na penziono i socijalno osiguranje, i da se posećuju u bolnicama, što su prava koja ih izjednačavaju sa heteroseksualnim brakovima.

Ali zakon ne dozvoljava istopolnim parovima da usvajaju decu. Izričitu odredbu da gej osobe mogu da usvajaju decu Zakon ne sadrži, ali dozvoljava da se zajedno staraju o deci jednog od partnera.

Sadrži i jasnu obavezu da se staraju o detetu svog partnera ako ono nema bližeg srodnika.

Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola izglasan je u Skupštini Crne Gore 1. jula 2020. glasovima tadašnje vladajuće većine na čelu sa Demokratskom partijom socijalista.

Najglasniji protivnici zakona su bili iz desno orijentisanog Demokratskog fronta (DF), koji je dominantna stranka sadašnje vlasti.

Poslanik tog saveza Jovan Vučurović istakao je tada da je zakon novi udar na tradicionalne, hrišćanske vrednosti Crne Gore.

Prema njegovom mišljenju, zakon nije smeo da bude usvojen jer, kako je naveo, iskustvo drugih država pokazuje da će vrlo brzo tražiti da im se omogući da usvajaju decu.

"Izgleda da u vrhu DPS-a postoji jak gej lobi koji podržava ovakve antipravoslavne zakone a na ovaj način se pokušavaju dodvoriti pojedinim međunarodnim krugovima", kazao je tada Vučurović.

Istraživanje iz januara 2021. godine koje je sprovela nevladina organizacija Centar za demokratiju i ljudska prava pokazalo je da trećina crnogorskih građana ne želi da živi u istoj državi sa LGBT osobama.

Prema istraživanju, svaki peti građanin Crne Gore smatra da seksualne manjine nisu ništa bolje od kriminalaca i da ih treba najstrože kažnjavati.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay