Mađari su podeljeni po pitanju nedavno usvojenog zakona kojim se zabranjuje promovisanje homoseksualnosti maloletnicima i zbog kojeg je Evropska komisija pokrenula pravni postupak protiv Budimpešte.

Prema istraživanju kompanija Median, zakon podržava 47% stanovnika s pravom glasa. Oni smatraju da je seksualno obrazovanje isključiva odgovornost roditelja i da je važno zaštititi decu od štetnih uticaja.

Protiv zakona se izjasnilo 42% ispitanika, smatrajući da se njime ograničava sloboda govora i da diskriminiše homoseksualce i tranšeksualce.

Dve trećine provladinih učesnika istraživanja podržavaju zakon, a četvrtina njih se protivi.

Među opozicionim ispitanicima 29% je za zakon, a 64% je protiv. Među neporedeljenim biračima, jednak je broj onih koji su za i protiv zakona – 39%.

Isto istraživanje je pokazalo da većina ispitanika, 83% želi da Mađarska ostane u EU, a 11% njih bi volelo da napusti blok.

Parlament Mađarske je sredinom juna izglasao zakon kojim se među maloletnicima zabranjuje "promovisanje" homoseksualnosti ili promene pola, nastavljajući politiku usmerenu protiv prava pripadnika LGBT zajednice.

"Pornografija i sadržaji koji predstavljaju seksualnost ili promovišu odstupanje od rodnog identiteta, promenu pola i homoseksualnost ne smeju biti dostupni mlađima od 18 godina", piše u zakonu.

Cilj zakona je, kako je navedeno, "zaštita prava dece" i obuhvata strože kazne za pedofiliju i seksualno zlostavljanje dece.

Zakon su osudile brojne međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava kao i Evropska unija, koja je pokrenula pravni postupak protiv Mađarske zbog kršenja prava pripadnika LGBT zajednice.

Mađarski premijer Viktor Orban najavio je prošle sedmice da će se u Mađarskoj održati referendum o zakonu i zatražio podršku birača.

"Brisel je poslednjih nedelja očigledno napao Mađarsku u vezi sa zakonom koji zabranjuje promociju homoseksualnosti među maloletnicima", rekao je premijer u video snimku objavljenom na Fejsbuku.

Zatim je nabrojao pet pitanja, između ostalog da li Mađari prihvataju da se u školi govori o seksualnosti sa njihovom decom bez njihovog pristanka, da li podržavaju promociju tretmana promene pola za maloletnike, kao i da li podržavaju "neograničeno predstavljanje maloletnicima medijskog sadržaja seksualne prirode koji utiče na njihov razvoj".

Orban, koji nije izneo datum održavanja referenduma, zatražio je od Mađara da odgovore "ne" na sva pitanja.

Izvor: EURACTIV.com, Beta

Foto: Beta/AP