Građani Švajcarske su dvotrećinskom većinom glasali za legalizaciju istopolnih brakova. Bračni partneri istog pola će sad imati ista prava kao i heteroseksulni, pa će moći i da usvajaju decu.

Prema zvaničnim rezultatima referenduma održanog 26. septembra, za legalizaciju istopolnih brakova je glasalo 64,1% izašlih birača, i više od polovine ukupnog broja birača u svakom od 26 kantona u Švajcarskoj.

Švajcarska je time postala 17. zemlja u Evropi i 30. u svetu koja je legalizova istopolne brakove.

Ministarka pravde Karin Keler-Suter navela je da će vlada brzo primeniti odluku, koja može da stupi na snagu 1. jula.

"Sa ovim će svi parovi u budućnosti biti tretirani jednako pred zakonom: svi mogu da stupe u građanski brak, sa istim pravima i obavezama", navela je Keler-Suter.

Švajcarski parlament i vlada su pre referenduma podržali meru "brak za sve", koja predstavlja ključni korak za veća prava homoseksualaca i lezbejki u zemlji.

Parlament je usvojio novi zakon u decembru, ali su njegovi protivnici sakupili dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma.

Istopolna građanska partnerstva dozvoljena su u Švajcarskoj od 2007. godine.

Na osnovu referenduma prava istopolnih partnera biće izjednačena sa pravima heteroseksualnih, pošto će im biti omogućeno da usvajaju decu i da stiču državljanstvo na osnovu braka sa istopolnom osobom, a lezbijskim parovima da koriste donaciju sperme.

Protivnici "braka za sve" tvrdili su da bi zamena građanskog partnerstva punim bračnim pravima za istopolne partnere ugrozila porodice zasnovane na zajednici muškarca i žene.

Kampanja je bila prepuna uzajamnih optužbi za nefer taktike, uz obostrano cepanje plakata, i prijave brojnih verbalnih napada i uvreda na račun pripadnika LGBT populacije.

Švajcarska, tradicionalno konzervativna zemlja sa 8,5 miliona stanovnika, dala je pravo glasa svim ženama tek 1990. godine.

Većina zemalja Zapadne Evrope priznaje istopolne brakove, dok većina država Centralne i Istočne Evrope ne dozvoljava brak dva muškarca ili dve žene.

Švajcarci su se izjašnjavali i o predlogu levičarskih grupa da bude povećan porez na prihode od ulaganja i kapitala, poput dividendi ili zarada od iznajmljivanja nekretnina, radi obezbeđivanja bolje preraspodele i poštenijeg oporezivanja.

Protiv tog predloga izjasnilo se 64,9% izašlih birača, što nije iznenađenje jer je Švajcarska poznata po relativno niskim porezima i kao "poreski raj" za mnoge od najbogatijih ljudi na svetu. Nijedan kanton nije glasao za taj predlog.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP