Građani San Marina su ubedljivom većinom izglasali legalizaciju abortusa. Birači su na referendumu odbacili zakon iz 1865. godine koji je zabranjivao abortus, čime je San Marino postao još jedna većinski katolička zemlja koja je dozvolila prekid trudnoće pod određenim uslovima.

Obrađeni glasovi sa svih 37 biračkih mesta pokazuju da se oko 77% izašlih izjasnilo za legalizaciju abortusa u prvih 12 nedelja trudnoće.

Abortus će biti zakonit i nakon prvih 12 nedelja ako je život majke ugrožen ili ako postoji rizik po njeno fizičko ili psihičko zdravlje zbog anomalija ploda.

Na referendum 26. septembra je izašlo 41% birača u toj maloj državi sa 33.000 stanovnika, okruženoj Italijom.

Parlament San Marina je u obavezi da legalizuje abortus na osnovu rezultata referenduma.

Prema sadašnjim zakonima, kazna za ženu koja uradi abortus ili onoga ko joj pomogne u tome je do tri godine zatvora.

Rimokatolička crkva se snažno protivi legalizaciji abortusa, i tvrdi da ljudski život počinje začećem i da od tada mora biti zaštićen do prirodne smrti.

Pristalice legalizacije su tvrdile da im zabrana abortusa donosi prekomeran finansijski teret i da kažnjava žene koje su ostale u drugom stanju tokom silovanja.

Protivnici su navodili da u San Marinu i maloletnice mogu besplatno da dobiju kontraceptivna sredstva, uključujući takozvanu pilulu za dan posle.

Žene iz San Marina koje su želele da prekinu trudnoću uglavnom su išle u Italiju koja je 1978. legalizovala abortus.

San Marino je do sada bio jedna od nekoliko evropskih država u kojima je abortus zabranjen u svim slučajevima. Među njima su Malta, Andora i Vatikan.

U Lihtenštajnu su iz zabrane izuzeti slučajevi u kojima postoji velika opasnost po život ili zdravlje majke i u slučajevima silovanja i seksualnog napada.

Poljska je u januaru ove godine uvela gotovo potpunu zabranu prekida trudnoće, pa je abortus sada dozvoljen samo u slučajevima silovanja ili incesta ili kada trudnoća ugrožava život majke.

Abortus u Monaku je dozvoljen samo u slučajevima silovanja, anomalija ploda, bolesti ili opasnosti po život majke.

Na Gibraltaru, britanskoj teritoriji na Pirinejskom poluostrvu, građani su na referendumu u junu glasali za izmenu strogog zakona kojim je abortus kažnjavan doživotnim zatvorom, pa je sada prekid trudnoće dozvoljen kada je ugroženo mentalno ili fizičko zdravlje žene i u slučaju anomalija ploda.

Evropski parlament je u junu usvojio rezoluciju kojom se pozivaju članice EU da osiguraju pravo na legalni i bezbedan abortus, a zemlje u kojima prevladavaju stavovi protiv abortusa kao što su Irska i Kipar ublažile su svoje propise.

Ipak, inicijative protiv abortusa u Francuskoj, Italiji, Poljskoj, Slovačkoj, Španiji i na nivou EU i dalje dobijaju veliku finansijsku podršku.

Izvor: Beta, EURACTIV.com

Foto: Beta/AP