Još tri poljska regiona povukla su rezolucije protiv LGBT ideologije pošto je EU pokrenula pravne postupke i zapretila uskraćivanjem finansijskih sredstava.

Vojvodstva Malopoljska, Potkarpatje i Lublin na jugu i istoku zemlje glasali su 27. septembra za ukidanje ili izmenu deklaracija kojima su se proglasili "zonama slobodnim od LGBT", nakon što je isto učinilo i vojvodstvo Svetokriško prošle sedmice.

Oko 100 gradova, sela i regiona, koji čine oko trećinu zemlje, usvojili su 2019. anti-LGBT rezolucije, što je izazvalo osudu međunarodne zajednice. Od pet vojvodstava koja su usvojila takav dokument, četiri su ga sada povukla.

Evropska komisija je u julu pokrenula pravne postupke protiv Poljske i Mađarske zbog mera kojima se diskriminišu pripadnici LGBT populacije.

Mađarska je usvojila zakon koji, između ostalog, zabranjuje promovisanje homoseksualnosti i promene pola među maloletnicima.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je ranije izjavila da su poljski regioni koji su usvojili rezoluciju "zone bez čovečnosti" i da im nije mesto u Uniji.

Brisel je sa pet regiona obustavio pregovore o njihovoj aplikaciji za sredstva iz EU fonda za oporavak od pandemije.

Grupa aktivista "Atlas mržnje" saopštila je da povlačenje deklaracija u četiri regiona nije dovoljno i da je 16,5% poljske teritorije i dalje pokriveno "zonama slobodnim od LGBT".

"Moramo da nastavimo da se borimo. Ove zone isključenja LGBT osoba nikada ne bi trebalo da postoje, posebno ne na poljskoj teritoriji. S našom istorijom trebalo bi da budemo lideri govora o poštovanju, toleranciji, prihvatanju, različitosti i jednakosti", izjavio je aktivista za prava LGBT Bart Staševski.

Lokalni poslanici u regionu Potkarpatje glasali su za deklaraciju protiv "mržnje i diskriminacije na osnovu pola, starosti, rase, hendikepa, etničkog pripadanja, verske ili seksualne orijentacije".

U deklaraciji se takođe ističe važnost tradicionalnih porodičnih vrednosti i navodi da je hrišćanstvo "temelj poljske države i našeg članstva u evropskoj zajednici".

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta/AP