Vlada Luksemburga saopštila je 22. oktobra da će dozvoliti svojim građanima da gaje kanabis za ličnu upotrebu.

Takva odluka je rezultat koalicionog dogovora liberala, socijaldemokrata i zelenih iz 2018. a koju su "gurali" mladi iz tri partije.

Dozvoljavanjem trgovine i posedovanja semena kanabisa, Luksemburg planira da omogući odraslima da legalno gaje do četiri biljke kanabisa po domaćinstvu za ličnu upotrebu.

Luksemburg ima 620.000 stanovnika.

Odrasli Luksemburžani moći će da kupe seme u luksemburškim prodavnivnicama, da ga uvezu iz inostranstva ili kupe preko interneta kako bi se omogućila proizvodnja semena u komercijalne svrhe kod kuće.

Međutim, na snazi će ostati zabrana konzumiranja i nošenja kanabisa u javnosti, kao i zabrana trgovine proizvodima od kanabisa, osim semena.

Takođe će delo potrošnja i nošenje količine do tri grama biti prekvalifikovano i više se neće tretirati kao krivično delo nego kao prekršaj.

Glavni cilj vlade u ovom trenutku je da reguliše upotrebu i uzgajanje kanabisa "u svoja četiri zida", rekao je za EURACTIV kopredsednik luksemburških Zelenih Meris Šehović.

On je kaznu za nošenje i upotrebu kanabisa, od 145 evra, kako je planirano, uporedio sa onom za prekoračenje brzine.

Šehović je rekao da vlada namerava da vremenom reguliše i gajanje veće količine nadajući se eventualnom  razvoju nacionalne organske proizvodnje.

Međutim, za sada nema rokova za tako nešto.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Pixabay.com