Uoči sastanka na kojem treba da bude izabrano novo rukovostvo svetske policijske agencije Interpol, grupe za odbranu ljudskih prava i zapadni poslanici upozoravaju da bi globalna Interpolova policijska mreža mogla da padne pod uticaj autoritarnih vlada.

Predstavnici zemalja kao što su Kina i Ujedinjeni Arapski Emirati kandidovani su za rukovodeća mesta u Interpolu čije sedište je u Lionu u Francuskoj, o čemu će se odlučivati na sastanku generalne skupštine koji počinje 22. novembra u Istanbulu.

Interpol navodi da odbija da bude zloupotrebljen u političke svrhe. Kritičari kažu da će, ukoliko pobede ti kandidati, njihove zemlje koristiti globalni doseg Interpola da privode prognane disidente i čak svoje političke protivnike umesto traganja za krijumčarima droge, trgovcima ljudima, osumnjičenim ratnim zločincima ili ekstremistima.

Dva kandidata su naišla na posebne kritike, general Ahmed Naser al Raisi, generalni inspektor u ministarstvu unutrašnjih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata koji je kandidovan za predsednika Interpola na četvorogodišnji mandat i Hu Binčen, zvaničnik u kineskom ministarstvu za javnu bezbednost za koga se očekuje da će se kandidovati na upražnjeno mesto u izvršnom komitetu Interpola.

Glasanje o novim funkcionerima Interpola se očekuje 24. novembra. Predsednik Interpola i izvršni komitet određuju politiku organizacije. Oni takođe nadziru generalnog sekretara tog tela koji se bavi svakodnevnim operacijama i predstavlja lice za javnost. Na tom mestu je trenutno nemački zvaničnik Jirgen Štok.

Al Raisi se smatra odgovornim za mučenje a protiv njega su podnete krivične tužbe u pet zemalja, uključujući Francusku u kojoj je sedište Interpola i Tursku gde se održava izbor.

Dvojica Britanaca koji su ranije bili u zatvoru u UAE vode kampanju kako bi sprečili Al Raisija da postane sledeći predsednik Interpola i optužuju ga za ličnu umešanost u njihovo hapšenje i mučenje.

Kineskog kandidata Hua podržava kineska vlada koja se sumnjiči da je koristila međunarodnu policijsku agenciju da traga za izgnanim disidentima i da organizuje nestanak svojih državljana.

Imenovanje Hua bi moglo da krije mnoge opasnosti, uključujući i moguće rizike za njega samog, navodi agencija AP.

Kineski državljanin Meng Hongvej izabran je za predsednika Interpola 2016. godine, i nestao je dok je bio na putu u Kini dve godine kasnije. On sada u Kini služi kaznu od 13 godina zatvora zbog korupcije, a  njegova supruga Grejs Meng rekla u je u intervjuu za AP da su te optužbe montirane i politički motivisane. Grejs Meng sada živi u Francuskoj sa svojom decom pod policijskom zaštitom.

Al Raisi koji je već član izvršnog komiteta Interpola napisao je u objavi na LinkedInu u subotu da je prioritet Ujedinjenih Arapskih Emirata zaštita ljudskih prava u zemlji i inostranstvu.

Međutim u novijem izveštaju grupe MENA opisuju se rutinska kršenja ljudskih prava u bezbednosnom sistemu UAE, gde su advokati, novinari i aktivisti nestajali, mučeni, arbitrarno pritvarani i zastrašivani zato što se mirno zalažu za osnovne slobode i prava.

Najveća briga za disidente je potencijalna zloupotreba Interpolove crvene poternice, što je jednako stavljanji neke osobe na međunarodnu listu najtraženijih i znači da osumnjičeni može biti uhapšen gde god da putuje.

Interpol naglašava da se zahtev svake zemlje za raspisivanje crvene poternice proverava i da se gleda da li je u skladu sa propisima, koji strogo zabranjuju preduzimanje bilo kakvih intervencija ili aktivnost političke, vojne, verske ili rasne prirode.

Ali kritičari podsećaju da su vlade pojedinih članica i u prošlosti zloupotrebljavale Interpol u za političke svrhe i upozoravaju da bi to moglo da se pogorša pod novim rukovodstvom.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP