Austrijske federalne države pozivaju na ukidanje zabrane nošenja marama u obdaništima, dok savezna ministarstva, koja predvodi konzervativna Narodna partija (OVP) žele da ona ostane na snazi.

Devojčicama u osnovnim školama i obdaništima je zabranjeno da nose marame na glavi zakonom koji je 2019. donela koaliciona vlada OVP i desničarske Slobodarske partije Austrije (FPO).

Ustavni sud je, međutim, krajem 2020. ukinuo zabranu marama u osnovnim školama, navodeći da je "u suprotnosti sa zahtevom za verskom i ideološkom neutralnošću države".

Zakon se ipak i dalje primenjuje u vrtićima.

Salcburg je u februaru ukinuo tu zabranu na državnom nivou, a Tirol planira da to učini u maju.

Na saveznom nivou, kancelar i ministarstva za finansije, porodicu i obrazovanje, koja predvode članovi OVP,  žele da zadrže zabranu.

Za koalicionog partnera OVP, partiju Zeleni, bilo bi "apsurdno" da se nastavi primena zabrane nošenja marama uprkos presudi Ustavnog suda, rečeno je Austrijskoj novinskoj agenciji APA u toj partiji.

Kontroverzna zabrana marama, doneta na inicijativu FPO, i dalje utiče na austrijsku politiku.

Sadašnji koalicioni partneri, OVP i Zeleni, navodno su pregovarali o uvođenju zabrane marama za nastavnike u školama. Zeleni, koji su se zbog toga našli na udaru kritika, odbacili su te navode.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Pixabay.com