U godišnjem izveštaju Stejt departmenta o stanju verskih sloboda u svetu, u Srbiji se navode primeri antisemitskih incidenata i pominju primedbe manjih grupa da vlada favorizuje Srpsku pravoslavnu crkvu, ali i ističe rad srpskih vlasti na restituciji imovine zaplenjene tokom Holokausta i izgradnji memorijalnog centra na Starom Sajmištu, uz podsećanje da je sloboda veroispovesti i jednakost svih verskih grupa garantovana Ustavom Srbije.

U izveštaju koji pokriva period od 1. januara do 31. decembra 2021. godine, napominje se i da Makedonska i Crnogorska pravoslavna crkva i dalje nisu bile registrovane i da, prema navodima vlade Srbije, to nisu pokušavale da urade gotovo 10 godina.

Ističe se i da je vlada navela da ostaje pri politici da je priznavanje bilo koje druge pravoslavne crkve u nadležnosti SPC.

Kako se ističe, lideri dve islamske zajednice u zemlji ponavljaju da, zbog stalnog spora, nijedna nije mogla da predstavlja celu muslimansku zajednicu u kontaktu sa vladom, što stvara poteškoće u koordinaciji zahteva za restituciju imovine i odabiru instruktora za veronauku u državnim školama.

U januaru je jedna od islamskih zajednica tužila vladu Evropskom sudu za ljudska prava zbog registracije druge islamske zajednice.

"Vlada je nastavila da vraća imovinu bez naslednika i nepotraženu imovinu zaplenjenu tokom Holokausta i restituciju verske imovine oduzete 1945. godine ili kasnije. Vlada je nastavila sa naporima da izgradi memorijalni centar Holokausta na Starom sajmištu, mestu gde se nalazio koncentracioni logor iz Drugog svetskog rata u Beogradu, koji bi takođe uključivao još jedan bivši koncentracioni logor u Beogradu, Topovske šupe", navodi se u izveštaju Stejt departmenta o verskim slobodama.

Predstavnici nekoliko verskih grupa ocenili su da vladina donacija od 2,4 milijarde dinara Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) za završetak Sabornog hrama Svetog Save u Beogradu predstavlja favorizovanje SPC-a, dodaje se u izveštaju.

U januaru, maju i junu nepoznate osobe pisale su antisemitske poruke i postavljale antisemitske postere na više zgrada u Novom Sadu i Beogradu.

U maju su jevrejski lideri podneli prijave Republičkom javnom tužiocu i Ministarstvu unutrašnjih poslova protiv nepoznatih počinilaca, što je dozvoljeno u zakonskom sistemu, koji lepe antisemitske plakate u centru Beograda.

Antisemitska literatura je i dalje bila dostupna od neformalnih prodavaca putem onlajn platformi, konstatuje Stejt department.

U tekstu se citira i izveštaj Međunarodnog republikanskog instituta (IRI) u kojem se navode slučajevi antisemitizma u objavama na internetu u vezi sa teorijama zavere koje uključuju jevrejsku zajednicu i Izrael.

Manje, netradicionalne grupe, uglavnom protestanti, ponovo su ustvrdile da nailaze na kontinuirano nepoverenje i nerazumevanje javnosti. Rekli su da su neki veb-sajtovi, tradicionalni mediji i građani često žigosali male verske grupe kao "sekte", što je izraz sa snažnom negativnom konotacijom u srpskom jeziku.

U izveštaju o verskim slobodama se podseća da je SPC 18. februara izabrala mitropolita Porfirija Perića za novog patrijarha.

Patrijarh Porfirije je javno naveo značaj međureligijskog dijaloga i odgovornost SPC da "prevaziđe polarizaciju" među etničkim i verskim grupama.

Izvor: Beta

Foto: Beta