Predsednik Aleksandar Vučić rekao je, primajući  prvu generaciju polaznika programa Barvalipe - Romi u javnoj upravi, da je Srbija dom Roma, "u kojem imate ista prava i iste obaveze kao i svi njeni građani".

"Ovo je još jedan doprinos ne samo boljem razumevanju nego da ne vidimo razliku između Roma i pripadnika drugih naroda, jer ne postoji mi i vi. Nek živi romski narod, nek živi Srbija", rekao je Vučić 4. jula na svečanosti u zgradi Predsedništva Srbije.

On je rekao da "danas naša budućnost zavisi dobrim delom i od toga koliko ćemo zajednički uspeti da radimo i zavisi od Roma, jer  12,5% vas predstavlja radnu snagu naše zemlje".

"Vi ste ti koji pomažete da dovedemo investitore, koji nam pomažete da napravimo rast i budemo najbolji u Evropi, bez vas to ne bismo mogli", rekao je Vučić, poželevši im da budu srećni i uspešni u svojoj Srbiji.

Polaznica programa Barvalipe Tamara Asković je naglasila da se na ovaj način  šalje poruka Romima da je država spremna da uloži dodatne napore kako bi se profesionalno i lično usavršavali u svojoj državi.

Kako je navela, to je i poruka države da prepoznaje potencijal romske zajednice, što je važan trenutak za njene pripadnike ali i celu Srbiju.

Direktor kancelarije Romske inicijative fondacije za Otvoreno društvo Željko Jovanović istakao je da su "problemi Roma veliki - ogromno siromaštvo, velika nezaposlenost".

"Ovo je važan korak ne samo za Rome već i Srbiju. Državna administracija i državna uprava treba da budu slika društva. Kad Romi nisu deo državne uprave pokazuje se da nešto nije u redu u društvu", rekao je Jovanović.

Kako je istakao, "ovim korakom mi postajemo primer ne samo za region već i za Evopsku uniju, jer je Srbija time ispred mnogih zemalja u EU koje to nisu napravile".

Program Barvalipe u Nacionalnoj akademiji za javnu upravu Srbije je namenjen pripadnicima romske populacije sa stečenim visokim obrazovanjem, koji nisu zaposleni u javnoj upravi, sa ciljem unapređenja njihove profesionalne kompetencije za rad u organima uprave.

Cilj programa je zapošljavanje Roma i veće učešće Roma u političkom i javnom životu. Program je osmišljen u okviru četiri modula koji obuhvataju osnove rada u organima uprave, digitalne, komunikacijske i menadžerske veštine.

Program je otvoren u maju 2021. i namenjen je za minimum 100 kandidata. Partneri Nacionalne akademije za javnu upravu u razvoju programa su Građanski pokret Opre Roma Srbija i Kancelarija za romske inicijative Fondacije za otvoreno društvo.

Izvor: Beta

Foto: Beta