Francuske vlasti saopštile su da će pristup hitnoj kontracepciji ili piluli za dan posle uskoro biti besplatan za sve žene bez obzira na godine, a pilula će biti dostupna u apotekama i bez recepta.

Francuski ministar zdravlja Fransoa Bron (Francois Braun) izjavio je za pariski list "20 minuta" (20 Minutes) da je odlučeno da pilula bude besplatna za sve žene. Do sada je bila besplatna samo za maloletnice bez recepta i za žene do 25 godina uz recept.

Bron je rekao da će skrining na polno prenosive infekcije biti takođe besplatan i bez recepta za osobe do 26. godine. Do sada je skrining za te vrste bolesti bio besplatan samo za test na HIV.

"Od sada će mogućnost skrininga biti proširena na sve polno prenosive infekcije u cilju što ranije borbe protiv bolesti", rekao je 21. septembra ministar Bron.

Te dve mere biće uvrštene u Predlog zakona o finansiranju socijalnog osiguranja za 2023. godinu, a o tome će vlada raspravljati 26. septembra.

Zamenica ministra za polnu ravnopravnost Izabel Rom (Isabelle Rome) izjavila je da vlada preduzima konkretne mere da žene više ne odustaju od hitne kontracepcije iz finansijskih razloga, koji je glavni razlog odustajanja od te pilule.

Cena pilule varirala je između tri i 20 evra u zavisnosti od proizvođača i postojala je mogućnost da socijalno osiguranje refundira deo cene samo ako se dostavi recept za lek.

"U vreme kada smo svedoci porasta konzervativizma u Evropi i širom sveta, naša vlada još jednom pokazuje da su rodna ravnopravnost i pravo žena da raspolažu svojim telima apsolutni prioriteti", rekla je zamenica ministra.

Izvor: Beta

Foto: Sxc.hu