{prioritet:1}{datum: 07.09.2018}{org: FREN i SeCons}{mesto: Beograd}Fondacija za razvoj ekonomske nauke (FREN) i SeCons grupa za razvojnu inicijativu organizuju panel diskusiju "Kako izgleda stariti u Srbiji: materijalni i socijalni položaj starih", u petak, 7. septembra, u 10.00 u prostorijama Crvenog krsta Srbije (Simina 19, Beograd).

 

Na skupu će se govoriti o finansijskoj situaciji starijih od 65 godina u Srbiji u poređenju sa zemljama EU, koliko su im pristupačni resursi i usluge, kakve su im mogućnosti za društvenu uključenost, kakav im je opšti kvalitet života, da li su muškarci i žene 65+ u istom položaju i šta podrazumeva aktivno starenje i kako aktivno i zdravo stariti u Srbiji.

 

Govoriće:

 

  • Marija Babović, urednica šestog broja MONS, profesorka Filozofskog fakulteta u Beogradu

 

  • Milutin Vračević, stručni saradnik, Crveni krst Srbije

 

  • Nataša Todorović, stručni saradnik, Crveni krst Srbije

 

  • Nadežda Satarić, Amity Srbija

 

  • Gradimir Zajić, sociolog

 

Cilj panela je i da pokrene diskusiju o tome kako je došlo do sadašnjeg položaja starih u Srbiji, šta društvo i država mogu da učine da se situacija popravi, šta svaki pojedinac može da preduzme po tom pitanju.

 

Panel se organizuje povodom objavljivanja šestog broja MONS – Monitoring socijalne situacije u Srbiji, koji se objavljuje na on-line platformi www.mons.rs.