{prioritet:1}{datum: 20.12.2018}{org: NVO Atina}{mesto: Beograd}NVO Atina organizuje konferenciju za medije i zainteresovanu javnost radi predstavljanja rezultata istraživanja i Analize korelacije između rodnih stereotipa i rodno-zasnovanog nasilja u okviru projekta "Sa devojkama i za devojke – Podrška lokalnim kancelarijama za mlade u podizanju svesti u oblasti rodne ravnopravnosti", u četvrtak, 20. decembra, u 12.00 u Pres centru Udruženja novinara Srbije (Knez Mihailova 6/III, Beograd).

 

Projekat "Sa devojkama i za devojke – Podrška lokalnim kancelarijama za mlade u podizanju svesti u oblasti rodne ravnopravnosti" Atina sprovodi uz podršku Populacionog fonda UN.

 

Govoriće:

 

  • Darko Stanić, državni sekretar za omladinu, Ministarstvo omladine i sporta

 

  • Ola Anderson, savetnik, Švedska agencija za međunarodnu saradnju

 

  • Marija Raković, zamenica direktora UNFPA za Srbiju

 

  • Esma Lotinac, edukatorka Lokalne kancelarije za mlade u Novom Pazaru

 

  • Jelena Ćeriman, autorka Analize

 

Na skupu će biti predstavljeni nalazi istraživanja o stavovima  i iskustvima mladih devojaka uzrasta 18 i 19 godina u vezi sa rodnom ravnopravnošću i mogućnostima za njihov aktivizam na lokalnom nivou. Istraživanje je sprovedeno u pet gradova u Srbiji – Kikindi, Beogradu, Jagodini, Vranju i Novom Pazaru.

 

Aktivnosti projekta "Sa devojkama i za devojke" sprovode se u okviru zajednickog projekta "Integrisani odgovor na nasilje nad zenama i devojcicama u Srbiji II" koji realizuju UNICEF, UN Women, UNFPA i UNDP, u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije, na celu sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost.

 

Projekat "Integrisani odgovor na nasilje nad ženama i devojčicama u Srbiji" usmeren je na razvoj društvenog i institucionalnog okruženja koje će doprineti nultoj toleranciji i iskorenjavanju nasilja nad ženama u Srbiji.