Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP) sa partnerskim organizacijama CRTA, Partneri Srbija i Nacionalna koalicija za decentralizaciju organizuje onlajn konferenciju "Građani imaju moć", u četvrtak, 8. aprila u 10.00.

Dvodnevna konferencija (8-9. april) okupiće aktiviste, borce za ljudska prava i uzbunjivače iz Srbije sa ciljem da se otvori debata o najvećim problemima sa kojima se suočavaju, kako ih prevazilaze, kako unaprediti njihov položaj i kako ohrabriti građane da im se priključe u borbi za bolju i pravedniju zemlju.

Govoriće, pored ostalih:

  • Igor Bandović, Beogradski centar za bezbednosnu politiku
  • Vukosava Crnjanski, CRTA
  • Mladen Jovanović, Nacionalna koalicija za decentralizaciju
  • Ana Toskić Cvetinović, Partneri Srbija

Kako se navodi u najavi događaja, sloboda udruživanja i sloboda izražavanja su najčešće povređivana ljudska prava u 2020. Samo tokom te godine registrovano je preko 100 napada i pritisaka, kako na one koji se bave zaštitom ljudskih prava, tako i na one koji su se zbog svojih postupaka našli u toj ulozi i trpeli posledice. Zato i ne čudi da je, prema istraživanju javnog mnjenja koje je sproveo BCBP, tek svaki peti građanin Srbije spreman da učestvuju u aktivističkim inicijativama.