Savet Evrope organizovaće skup povodom pokretanja druge faze zajedničkog programa Evropske unije i Saveta Evrope ROMACTED "Promovisanje dobrog upravljanja i osnaživanja Roma na lokalnom nivou" u utorak, 21. septembra, u 10.00 u Palati Srbija (Bulevar Mihajla Pupina 2, Beograd).

Na skupu će biti poptisan Protokol o saradnji kao trojni sporazum između Saveta Evrope, Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i predstavnika lokalnih samouprava koje će aktivno učestvovati u sprovođenju projekta ROMACTED.

Uvodne reči će, između ostalih, dati:

  • Tobijas Flesenkemper, šef Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu
  • Gordana Čomić, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Srbije
  • Mateja Norčič Štamcar, zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji
  • Dalibor Nakić, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine

U organizaciji Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu i Tima za Rome i putnike iz Strazbura, u bliskoj koordinaciji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i Delegacijom EU u Srbiji, događaj će okupiti nacionalne i međunarodne partnere, kao i predstavnike 14 partnerskih gradova i opština u Srbiji i romskih organizacija civilnog društva.

Program ROMACTED II (2021-2024) će služiti za konsolidaciju i proširenje napora za poboljšanje integracije romske populacije u lokalnim zajednicama kroz pojačano učešće u kreiranju lokalne politike i sprovođenju lokalnih akcija.

Foto: Savet Evrope