Centralni skup Meseca ponosa, koji se obeležava u celom svetu u junu svake godine, u znak sećanja na  Stonewall revoluciju, biće šetnja Parada ponosa Srbije, koja se u Beogradu održava 23. juna. Učesnice i učesnici okupiće se tog dana u Pionirskom parku u 11.00 i prošetaće do Studentskog parka, pod sloganom "Matičarka, normalno!".

 

Stotine hiljada nas, lezbejki, gej muškaraca, biseksualnih, trans* i interseks osoba, okupljeni smo u zajednicu koja mora da se krije, a jednom delu nas država ne daje šansu ni da budemo pravno vidljivi. Preko 20.000 trans* osoba u Srbiji još uvek ne dobija mogućnost da stekne pravni status, a samim time ni da ostvaruje ustavom garantovana prava. Trans* osobe ne mogu da se zaposle, otvore račun u banci, dobiju lična dokumenta, ostvare zdravstvenu zaštitu, i drugo. Zato, uzvikujemo "Matičarka, normalno!" jer je upis statusa trans* osoba u matične knjige prvi korak u ostvarivanju pravne vidljivosti svake građanke i građanina.

 

Takođe, naša država nam ne daje mogućnost da naše veze budu priznate pred zakonom, oduzimajući nam mogućnost da ostvarimo mnoga prava. Stotinama hiljada nas, građanki i građana Srbije, ne garantuje se da posetimo svoje partnerke i partnere u bolnici, zatvoru, da stičemo zajedničku imovinu, delimo je nakon raskida, nasleđujemo svoje voljene kada umru, samo zato što država nije spremna da prihvati realnost da istopolna partnerstva postoje i da niko ne može da nam određuje koga da volimo. I zato ponosno uzvikujemo "Matičarka, normalno!", jer država je dužna da prizna naše zajednice.

 

Mi, organizatorke i organizatori Parade ponosa Srbije, posebno ističemo težak položaj obolelih od HIV/AIDS-a. Apelujemo da se svim raspoloživim sredstvima zajednički radi na strategiji prevencije, koja je od suštinskog značaja za borbu protiv HIV infekcije u svim ključnim populacijama. Pored toga, skrećemo pažnju da su osobe obolele od HIV/AIDS-a ne samo izopštene iz društva, već i osuđene na lečenje zastarelim lekovima u objektima koji su ruglo našeg zdravstvenog sistema, kao da država nastoji da se što pre iskoriste usluge matičnih službi, ovog puta upisa u matične knjige umrlih.

 

U subotu šetamo, zahtevajući sledeće:

 

  • donošenje zakonskog okvira kojim će se trans* osobama omogućiti pravna vidljivost (bez sakaćenja i sterilisanja)

 

  • donošenje Zakona o istopolnim partnerstvima

 

  • stvaranje sistema prevencije od HIV/AIDS-a, posebno kod mladih, i pružanje pune i moderne zdravstvene zaštite obolelima

 

Nećemo samo da strpljivo čekamo naša prava, već se svakog dana borimo za njihovo ostvarenje.

 

Pozivamo vas sve da dolaskom i ličnim prisustvom na Paradi ponosa pružite podršku ne samo ispunjavanju ova tri osnovna zahteva, već i čitavoj raznovrsnoj LGBTI zajednici u Srbiji.

 

Saopštenje: Organizacioni odbor Parade ponosa Srbije

Foto: Beta