Čak 45,3% osoba starijih od 75 godina u Srbiji je materijalno uskraćeno, za razliku od EU, gde je ovaj procenat svega 12,8%. Materijalna uskraćenost stanovništva u Srbiji se sa povećanjem starosti povećava, za razliku od EU, gde se smanjuje sa godinama starosti.

 

Ovo je bila jedna od tema panel diskusije "Kako izgleda stariti u Srbiji: materijalni i socijalni položaj starih" povodom predstavljanja šestog broga stručnog časopisa MONS – Monitoring socijalne situacije u Srbiji, koji izdaju FREN - Fond za razvoj ekonomske nauke i SeConS Grupa za razvojnu inicijativu.

 

Materijalna uskraćenost je nemogućnost pojedinaca ili domaćinstava da priušte osnovna dobra ili usluge tipične u njihovom društvu u datom periodu, usled nedostatka sredstava a ne usled njihovog slobodnog izbora. Materijalna uskraćenost fokusira se i na dugotrajne a ne samo na trenutne finansijske prilike Srbiji.

 

U Srbiji su upravo među najstarijom populacijom najizraženije i rodne razlike: čak 25,2% žena starijih od 75 godina izloženo je teškim oblicima materijalne uskraćenosti, u odnosu na 16,5% muškaraca istog starosnog doba.

 

Iako su oba pola u ovom životnom dobu u nezavidnoj situaciji, žene češće nego muškarci nisu u mogućnosti da samostalno troše manje količine novca bez konsultacija sa drugima (20% žena u odnosu na 13,9% muškaraca), da priušte odlazak na sportske ili kulturne događaje (27,8% žena, 23,4% muškaraca), da se okupe na piću ili obroku sa prijateljima ili porodicom (29,1% žena, 23,9% muškaraca), da zamene iznošenu odeću (36,3% žena, 29,5% muškaraca) i češće nemaju dva para obuće (31,7% žena, 25,4% muškaraca).

 

Primetan je i izvestan obrazac ponašanja  u formi samožrtvovanja, prema kome se starije žene odriču zadovoljavanja sopstvenih potreba kako bi pomogle deci, unucima ili drugim članovima porodice.

 

Posebno zabrinjava podatak da 20% žena ne može da troši novac samostalno, što ukazuje na učestalost finansijskog zlostavljanja starijih žena, a to prema novim podacima predstavlja najčešći oblik nasilja prema starijim osobama.

 

Takođe, prosečna starosna penzija žena je u visini 80% prosečne penzije muškaraca. To je posledica nejednakosti sa tržišta rada iz prethodnih životnih faza: veće aktivnosti, dužeg radnog staža i viših primanja muškaraca.

 

Sapštenje FREN i SeConS

Foto: Shutterstock.com