Krenula je crowdfunding kampanja "Poguraj Drumodom" za podršku DrumoDomu – specijalnom autobusu koji će pružati mobilne usluge beskućnicima u Beogradu. U prva 24 časa prikupljeno je 27% ciljanih sredstava. Kampanja traje do 13. decembra 2018. godine.

 

Plan je da do kraja tekuće godine DrumoDom počne da radi na ulicama glavnog grada.Ovaj pokretni servis, jedinstven u regionu, omogućiće besplatno tuširanje, upotrebu toaleta, šišanje i pranje veša za najmanje 30 ljudi dnevno, ali i praktične savete i druge vrste pomoći. Kampanja na sajtu indiegogo.com (tačna adresa kampanje je: https://igg.me/at/drumodom) ima za cilj da se prikupi oko 12.200 evra (ili 13.800 dolara) kako bi DrumoDom mogao nesmetano da radi tokom cele 2019. godine. Sva prikupljena sredstva biće upotrebljena za tekuće troškove rada.

 

Problem beskućništva u Srbiji je velik. Reč je o veoma ugroženoj grupi koja broji od 3.000 do 5.000 samo u Beogradu. Jedan deo osoba u situaciji beskućništva živi na otvorenom, na ulici. Drugi deo živi u napuštenim objektima bez osnovnih uslova za život - vode, struje, grejanja. Obe grupe pate na mnogo načina.

 

"Spavam na napuštenom gradilištu. Tamo ne postoje ni minimalni uslova za održavanje higijene. Nemam gde da se umijem a kamoli da se okupam", kaže pedesešestogodišnji Zoran. "Inače sam diplomirani tehnolog i majstor šaha".

 

DrumoDom popunjava prazninu u uslugama ovoj grupi u Beogradu. On će nuditi dve vrste konkretne podrške. Prvu, neposrednu podršku u vidu poboljšanja higijenskih uslova i čistoće, što će neposredno uticati na obnovu dostojanstva, osećaja samopoštovanja i nade. Dugoročna podrška biće u vidu stvaranja mogućnosti ovim sugrađanima da stanu na svoje noge, uključe se u društvo i izbore se za humaniji život u kojima se mogu ostvariti njihovi potencijali.

 

"Naravno da se nadamo. Da se ne nadamo, ne bismo sada sedeli i komunicirali sa vama", kaže Borko, četrdesetodevetogodišnjak koji živi na ulici sa Draganom. "Šta, treba da skočim sa Brankovog mosta? Ne pada mi na pamet. Ali znate kad dođete da granice i kažete sebi: ne mogu više".

 

Pozivamo građane, preduzeća i ustanove da finansijski podrže DrumoDom kako bi i u 2019. nastavio da pomaže ljudima da se osećaju kao ljudi, i da se izbore za sve ono dobro što bi mogli da budu. Pogurajte DrumoDom!

 

Osnivač DrumoDoma je Fondacija ADRA, humanitarna organizacija Hrišćanske advenističke crkve u Srbiji. ADRA deluje u Srbiji od 1990. godine.

 

Više informacija o samom projektu i kampanji mogu se dobiti na veb-stranici same kampanje, kao i na sajtu i Fejsbuk stranici projekta DrumoDom.

 

Kampanju i projekat možete pratiti na: www.drumodom.rs i www.facebook.com/adradrumodom/

 

Saopštenje ADRA