Više od 14.000 najugroženijih žena u 50 opština širom Srbije dobiće pomoć u vrednosti od 100.000 evra u higijenskim paketima i neophodnoj hrani, navodi se u zajedničkom saopštenju Кoordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Ministarstva za evropske integracije i Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Novac je obezbeđen uz finansijsku podršku Delegacije EU u Srbiji, koja je preusmerila deo sredstava iz projekta IPA 2016 "Кljučni koraci ka rodnoj ravnopravnosti" i biće raspodeljen volonterskim timovima i timovima za vandredne situacije Crvenog krsta, koji će organizovati distribucije pomoći najugroženijim ženama na lokalnom nivou.

Predsednica Кoordinacionog tela Zorana Mihajlović kaže da su u vreme pandemije virusa COVID-19 solidarnost i zajednički rad veoma važni.

"Ovom odlukom narednih dana najugroženije žene u pedeset naših opština dobiće pomoć i hranu koja im je neophodna. Pozivam sve koji na ovakav način žele da pomognu da se jave i vrata Кoordinacionog tela i Vlade Srbije su im otvorena", izjavila je Mihajlovićeva.

Projekat "Кljučni koraci ka rodnoj ravnopravnosti" realizuje se u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije.

"Veoma je važno da u momentu kada se suočavamo sa nesvakidašnjim rizikom prouzrokovanim širenjem COVID-19 pokažemo solidarnost i razumevanje za one koji su najranjiviji i najugroženiji. Uverena sam da će žene u Srbiji, bilo na selu ili u gradu, biti glavni oslonac našeg društvenog i ekonomskog oporavka, kao što se i sada u teškim okolnostima bore u bolnicama za zdravlje naših pacijenata, rade u prodavnicama, na seoskim gazdinstvima, medijski izveštavaju", izjavila je ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Sredstva za ceo projekat obezbeđena su uz finansijsku pomoć Delegacije Evropske unije u Srbiji.

"U ovim teškim vremenima, više nego ikad ranije, moramo se držati zajedno i zaštititi najugroženije. U okviru paketa podrške EU za Srbiju u borbi protiv COVID-19 pandemije, izdvojili smo 100.000 evra za pomoć ugroženim ženama u 50 opština Srbije kojim će se obezbediti hrana i higijenske potrepštine, kao i pružiti im pomoć za njihovo mentalno zdravlje tokom izolacije. Osobe sa invaliditetom, samohrane majke, žene koje se brinu o velikim porodicama, žrtve porodičnog nasilja, starije osobe iz manje pristupačnih krajeva Srbije, romske zajednice - niko od njih ne sme biti zapostavljen i Evropska unija će nastaviti da im pomaže", izjavio je Sem Fabrici, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Podršku u realizaciji ove projektne aktivnosti pružiće Crveni krst Srbije, s obzirom na to da ova organizacija ima razrađenu i rasprostranjenu mrežu u gradovima i opštinama u našoj zemlji, te jasan pregled potreba najugroženijih kategorija stanovništva.

Projekat "Кljučni koraci ka rodnoj ravnopravnosti" zajedno realizuju Кoordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, Ministarstvo za evropske integracije i Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena - UN Women, uz finansijsku podršku Delegacije EU u Srbiji.

Saopštenje Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost

Foto: Beta