"Žene u Srbiji provode duplo više vremena u obavljanju kućnih poslova i brizi o domaćinstvu i članovima porodice. Кada bi ti poslovi postali vidljivi i kada bi im se pridodala ekonomska vrednost, to bi značilo da bi žene mesečno zarađivale 546 evra", izjavila je 20. jula potpredsednica Vlade i predsednica Кoordinacionog tela za rodnu ravnorpavnost, prof. dr Zorana Mihajlović.

Ona je povodom izrade prve analize ekonomske vrednosti neplaćenih poslova u oblasti staranja, koje su zajedno sproveli Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost u saradnji sa UN Women i uz finansijsku podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva i britanske ambasade u Srbiji, istakla da su neplaćeni poslovi staranja razlog za neaktivnost žena na tržištu rada u mnogo većem procentu nego kod muškaraca.

"Čak 96% žena kao razlog za skraćeno radno vreme navodi brigu o deci i drugim članovima porodice, dok samo 4% muškaraca tvrdi isto. Кriza zbog korona virusa dodatno je pokazala da žene preuzimaju ogroman teret na sebe - kao zdravstvene radnice, zaposlene u trgovini, ali i u kući. Znatno im je teže da usklade porodične i poslovne obaveze, nemajući slobodnog vremena za sebe. Ova analiza je prvi i važan korak u planiranju naših daljih aktivnosti kako bismo stvari u ovoj oblasti promenili nabolje. Jer samo društvo u kojem su svi građani i građanke zadovoljni i imaju jednake mogućnosti je društvo koje može da napreduje”, rekla je ona.

Rebeka Fabrici, zamenica ambasadorke Velike Britanije u Srbiji, izjavila je da neplaćeni kućni rad i briga o porodici predstavljaju jedan od domena izraženih rodnih nejednakosti u Srbiji, kao i u svetu.

"Pandemija virusa korona i mere za suzbijanje ogolile su i povećale sav taj neplaćeni rad koji uglavnom obavljaju žene. Smatrali smo da je od izuzetne važnosti da podržimo Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost i UN Women u izradi ove analize i otvaranju razgovora u javnosti o ovoj velikoj temi u cilju ravnomerne raspodele neplaćenih poslova staranja, većeg uključivanja žena na tržištu rada, kao i adekvatne podrške zajednice", rekla je ona.  

Milana Rikanović, direktorka Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women), istakla je da zahvaljujući ovoj analizi konačno znamo koja je ekonomska vrednost neplaćenog, nevidljivog i nepriznatog rada u Srbiji koji žene obavljaju svakog dana u godini, prekovremeno, bez bolovanja i godišnjeg odmora.

"To je prvi korak na putu ka društvenom i ekonomskom priznanju te vrednosti, i nadamo se da će poslužiti kao osnova za kreiranje politika i sistema podrške i usluga u zajednici u čijem nedostatku upravo i dolazi do ovolike količine neplaćenog rada", rekla je Rikanovićeva.

Prva ekonomska analiza neplaćenih poslova u oblasti staranja sprovedena je u okviru projekta "Rodno odgovorno upravljanje - preraspodela neplaćenog rada", koji zajednički realizuju Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost i UN Women, uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva i britanske ambasade u Srbiji.

Saopštenje Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost

Foto: Pixabay.com