Povodom održavanja parade ponosa "Beograd Prajd" 2021, međunarodne organizacije i diplomatske misije u Srbiji stoje rame uz rame sa LGBTQI+ zajednicom u Srbiji pod zajedničkim sloganom "Ljubav je zakon". Organizacije zajedno izražavaju podršku ljudskim pravima, slobodama i jednakosti LGBTQI+ populacije kao suštinskom delu naših društava.

Ove godine učinjeni su veliki napori institucija da se unaprede prava LGBTQI+ populacije u Srbiji, jer je prvi zakon o istopolnim zajednicama u nacrtu i o njemu se vodi diskusija uz veliko učešće civilnog društva, LGBTQI+ zajednice i političkih lidera. Ovo je značajan korak ka transformativnom zakonodavstvu koje promoviše i štiti osnovna ljudska prava mnogih ljudi u zemlji, a pored toga Srbija na taj način ispunjava svoje međunarodne obaveze u oblasti ljudskih prava. Konačni korak u ovom procesu bilo bi brzo usvajanje ovog zakona koji bi istinski potvrdio posvećenost Vlade i društva ljudskim pravima u svim oblastima života i borbi protiv društvene stigme i diskriminacije sa kojom se suočavaju određene grupe.

Koristimo priliku da pozdravimo ove napore i ponovo potvrdimo našu posvećenosti jednakim pravima i dostojanstvu za sve. Podržavamo građane i građanke Srbije i njene institucije u izgradnji i održavanju jakog i energičnog društva, koje prihvata i štiti različitost u svim oblicima. Samo kroz zajedničke napore i solidarnost će opstati ljudska prava.

Ujedinjene Nacija – Srbija

Kancelarija Saveta Evrope u Beogradu

Ambasada Velike Britanije u Beogradu

Ambasada Belgije u Beogradu

Ambasada Kraljevine Holandije

Ambasada Australije u Beogradu

Ambasada SAD u Beogradu

Ambasada Danske u Srbiji

Ambasada Italije

Ambasada Savezne Republike Nemačke

Ambasada Kraljevine Norveške

Ambasada Kanade u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori.

Saopštenje Saveta Evrope