Na inicijativu potpredsednice Vlade i predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, prof. dr Zorane Mihajlović, Vlada Republike Srbije usvojila je na sednici 27. oktobra odluku o ustanovljavanju Dana rodne ravnopravnosti, koji će se obeležavati 11. juna svake godine.

"Formiranjem Koordinacionog tela pre sedam godina i uz novu, rodno odgovornu Vladu, poslali smo jasnu poruku da rodnu ravnopravnost i položaj žena u Srbiji želimo da unapredimo, kako bi i žene, kao i muškarci, imale jednake mogućnosti da rade, napreduju i žive. Predložila sam da se ustanovi nacionalni Dan rodne ravnopravnosti kako bi ova tema i zajednički napori za postizanje rodne ravnopravnosti bili vidljiviji. Izabrali smo 11. jun, dan kada je 1842. godine odobreno školovanje žena u Srbiji. Ukazom kneza Mihaila odobreno je Nataliji Petrović i Sofiji i Кatarini Lekić da mogu da otvore školu za žensku decu. Uz pravo glasa, obrazovanje devojčica i žena je siguran put ka boljem i kvalitetnijem životu", izjavila je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da se ustanovljavanjem Dana rodne ravnopravnosti doprinosi podizanju svesti o njenoj važnosti kao preduslova za napredak celokupnog društva i jednog od osnovnih vrednosti demokratske države.

Saopštenje Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost

Foto: Beta/Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost//ZORAN PETROVIC