Svetski dan Roma ustanovljen je 1990. godine u poljskom gradu Serocku, u znak sećanja na Prvi međunarodni kongres Roma koji je održan u Londonu od 4. do 8. aprila 1971. godine. Na prvom internacionalnom okupljanju predstavnika romske zajednice iz četrnaest zemalja sveta usvojen je međunarodni naziv Rom, što na romskom znači čovek, a za himnu je izabrana pesma "Đelem, đelem", što prevedeno na srpski jezik znači "Išao sam, išao".

Takođe, doneta je odluka da romsku zastavu čini plavo-zelena dvobojnica sa crvenim točkom u sredini. Plava boja je simbol neba, slobode i bezgraničnog prostranstva, zelena predstavlja travu, put, život obeležen putovanjima, dok crveni točak označava simbol stalnog kretanja.

Romska zajednica predstavlja najveću etničku manjinu u Evropi, gde živi između 10 i 12 miliona Roma i Romkinja, od kojih više od šest miliona živi u EU. Povodom Međunarodnog dana Roma, potpredsednica Evropske komisije za vrednosti i transparentnost, Vera Jurova, komesarka za ravnopravnost Helena Dali i komesar za susedstvo i pregovore o proširenju, Oliver Varheji izjavili su sledeće:

"Znamo da su u vremenima krize ugrožene grupe posebno teško pogođene. Među milionima ljudi koji traže utočište u EU i susednim zemljama od Putinovog rata, procenjuje se da su 100.000 Romi. Broj interno raseljenih lica takođe se dramatično povećava.Pohvaljujemo solidarnost vlada i građana EU u pružanju hitne pomoći i podrške civilnoj zaštiti, kako interno raseljenim licima tako i na granicama".

Evropska unija, kroz program Podrška EU socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji (EU SHAI), ulaže 27 miliona evra za pomoć najosetljivijim porodicama u Srbiji, koje pripadaju romskoj nacionalnoj manjini, osobama sa invalididtetom, ženama žrtvama porodičnog nasilja i mladima koji izlaze iz sistema socijalne zaštite.

Kroz ovaj Program, 177 romskih porodica u 16 gradova i opština dobiće krov nad glavom i pomoć u finansijskom osamostaljivanju. Stambeno zbrinjavanje obuhvata izgradnju socijalnih stanova, kupovinu i rekonstrukciju kuća. Svaka porodica će biti podržana i u aktivnom uključivanju u društvo kroz, između ostalog, obrazovanje, zapošljavanje, samozapošljavanje, pristup zdravstvenom osiguranju i uslugama socijalne zaštite.

Prema popisu stanovništva koji je u Srbiji sproveden 2011. godine, 147.604 osobe izjasnile su se kao pripadnici romske nacionalne manjine. Pored 5.719 Roma beskućnika, što je trećina svih beskućnika registrovanih u Srbiji, velika većina Roma stanuje u neformalnim i podstandardnim naseljima.

Saopštenje: EU info mreža

Foto: Shutterstock.com