Novoizabrana predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen biće prva žena na čelu EK. Pored toga, ona je uspela da formira prvu rodno izbalansiranu Komisiju. Žene se vraćaju na EU agendu, piše evrokomesarka Sesilija Malmstrem.

 

Sesilija Malmstrem (Cecilia Malmström), evropska komesarka za trgovinu u aktuelnoj EK. Pre toga je bila komesarka za unutrašnje poslove

 

To je veliki korak napred ali ne smemo tu da se zaustavimo. Svaki EU lider mora da vidi šta može da uradi da bi se taj napredak nastavio.

 

Dobro je poznata činjenica da međunarodna trgovina donosi prosperitet. Isto tako je poznato da dobitak iz trgovine nije uvek pravilno raspoređen.

 

EU je poslednjih godina zaključila sporazume sa nekim od najvećih svetskih ekonomija. Od 2014. sporazumi sa 15 zemalja stupili su na snagu, uključujući sa Japanom, Kanadom i mnogim drugim. Kompanije i njihovi radnici u EU imaju koristi od onoga što je danas najveća svetska trgovinska mreža.

 

Ipak, čini se da su neki građani imali vše koristi od drugih.

 

Naša istraživanja pokazuju da je 36 miliona poslova u Evropi povezano sa EU izvozom. Međutim, od tih 36 miliona na samo 37% rade žene. Zašto?

 

Istraživanja EU takođe ukazuju da su poslovi povezani sa izvozom obično plaćeni 17% više u proseku za muškarce. Međutim, za žene je ta "izvozna premija na zaradu" 13%. Žene su plaćene da trguju ali manje nego muškarci. Zašto?

 

Uz te podatke, danas (30. septembar) sam domaćin druge EU međunarodne konferencije o trgovini i rodu "Trgovina za nju". Bavićemo se tim pitanjima i drugim i okupiti međunarodne stručnjake, vlade, poslovne ljude i nevladine organizacije da razgovaramo o tome zašto žene nemaju koristi od međunarodne trgovine kao muškarci i šta možemo da uradimo da smanjimo taj jaz.

 

Izvesno je da to pitanje prevazilazi EU - žene u zemljama u razvoju suočavaju se sa drugačijim izazovima od onih u Evropi. Naš rad treba da ima globalnu perspektivu i zato sam pozvala učesnike iz svih delova sveta.

 

Postoji snažno ekonomsko utemeljenje za ekonomsko osnaživanje žena i prema izveštaju Mekinzija (McKinsey) one mogu da dodaju do 28 hiljada milijardi dolara globalnom BDP do 2025. Davanje ženama pristupa stvarima koje su im potrebne za biznis - zemljištu, kapitalu, mogućnostima, podstiče ekonomski rast.

 

I, prema OECD i drugim stručnjacima, žene teže da više ulažu u zajednicu, u stvari poput ishrane dece i obrazovanja.

 

Od prethodne konferencije 2017. nismo "vrteli palčeve". EU je postavila osnove kako može da izgleda napredna trgovinska i rodna politika. Prioritet su relevantni podaci. Uz podatke, danas ćemo objaviti novi izveštaj naših partnera u Međunarodnom trgovinskom centru (ITC).

 

Pored ostalog, ITC izveštaj pokazuje da je verovatnije da žene rade u manjim kompanijama. Manjim kompanijama potrebna je veća pomoć kod pristupa stranim tržištima jer često nemaju resurse da se bave komplikovanom papirologijom.

 

Naš nedavni sporazum sa Japanom pojednostavio je u velikoj meri birokratiju i sadrži ceo odeljak posvećen pomoći malim i srednjim preduzećima (MSP) da to maksimalno iskoriste. Sada odeljak o MSP uključujemo u sve naše sporazume.

 

Pored toga, sada razmatramo rod u svim procenama učinka koje sprovodimo i stavljamo obaveze o rodnoj ravnopravnosti u najnovije bilateralne sporazume.

 

Na međunarodnom nivou, potpisali smo Deklaraciju o trgovini i ekonomskom osnaživanju žena u Svetskoj trgovinskoj organizaciji. Ukupno 121 član obavezao se da će učiniti sve što je potrebno za povećanje ušešća žena u trgovini.

 

Sve to predstavlja dobar početak ali treba da se uradi više.

 

Nismo naivni da kažemo da ćemo danas naći sva rešenja. Međunarodna trgovina je samo jedan deo slagalice. U budućnosti rad mora da se fokusira na niz faktora, uključujući obrazovanje, pristup finansijama i društveni stav žena, da nabrojimo samo nekoliko.

 

Zašto su mnogi od nas tražili rodnu izbalansiranu Komisiju? To nije bilo samo zbog toga. To je zato što žene čine polovinu drušva i što poseduju mnoge talente koji se rasipaju ili ignorišu.

 

Ako sve prođe kako treba na slušanjima (u EP) ove nedelje, novi predsednik (EK) imaće 12 talentovanih komesarki na raspolaganju. To čini Komisiju predstavnikom šireg društva i uverena sam da će voditi boljem odlučivanju koje je dobro za sve.

 

Isti principi važe i za globalnu ekonomiju. Ne gube samo žene - gubimo svi. Međunarodna trgovina može i mora da bude deo rešenja.

 

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta/AP