{prioritet:1}{datum: 18.05.2017}{org: EU info centar}{mesto: Beograd} Dodela nagrada EU za istraživačko novinarstvo održaće se u četvrtak 18. maja u 11.00 u EU info centru u Beogradu (Kralja Milana 7). Nagradu je ustanovio Generalni direktorat za proširenje Evropske komisije, a konkurs je bio otvoren tokom marta.

 

Nagrada EU za istraživačko novinarstvo ima za cilj da istakne i promoviše izuzetna dostignuća istraživačkih novinara, kao i da unapredi vidljivost kvalitetnog istraživačkog novinarsta u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj.

 

Konkurs je bio otvoren za autore istraživačkih priča koje doprinose transparentnosti i izveštavaju o društvenim temema u vezi sa zloupotrebom moći i osnovnih ljudskih prava, korupcijom i organizovanim kriminalom u Srbiji, a sa kojima javnost na drugi način ne bi bila upoznata. Ove godine uvedena je i nova kategorija, nagrada za najbolju priču mladog istraživačkog novinara, navodi se u pozivu EU info centra.


Žiri za odabir radova je:

  • Novinarka RTV-a Ljubica Gojgić
  • Profesor Fakulteta političkih nauka Rade Veljanovski
  • Profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Vladimir Barović
  • Direktor Komiteta pravnika za ljuska prava Milan Antonijević
  • Direktor Medija centra u Nišu Mladen Velojić


Nagradni fond za najbolja ostvarenja objavljena u Srbiji u 2016. godini iznosi ukupno 10.000 evra. Fond za pojedinačne nagrade iznosi od 3.000 do 5.000 evra.

Evropska komisija je organizaciju dodele nagrade poverila regionalnom partnerstvu organizacija civilnog društva pod vođstvom Mirovnog instituta iz Ljubljane, a ovim procesom u Srbiji rukovodi Novosadska novinarska škola.