{prioritet:1}{datum: 28.06.2018}{org: Istinomer i Crta}{mesto: Beograd}Istinomer, prvi fact-checking portal u regionu, i Crta organizuju međunarodnu konferenciju "Da li gubimo bitku sa dezinformacijama?" u četvrtak, 28. juna, u 9.30 u Hotelu Zira (Ruzveltova 35).

 

Fenomen dezinformacija i lažnih vesti nije nov, ali brzina kojom se one danas šire i utiču na kreiranje javnog mnjenja, stavlja ovu pojavu u žižu interesovanja. Teme konferencije su kako se boriti protiv dezinformacija u 21. veku i da li tradicionalni mediji mogu i kako da odgovore na te izazove.

 

Odgovore na ta pitanja novinari Istinomera pokušaće da nađu u razgovoru sa domaćim i stranim novinarima i predstavnicima medijskih kuća (ARD, BBC Srbija, RTS, Blic, N1, litvanski portal Delfi...), a biće predstavljeni i primeri inovativnih i aktuelnih pristupa u borbi protiv dezinformacija i lažnih vesti iz različitih delova sveta.

 

Na konferenciji će biti predstavljeni i rezultati medijskog monitoringa u četiri države u regionu - Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Crnoj Gori.