Najvažniji nalazi novog "Izveštaja o upotrebi govora mržnje u medijima u Srbiji" biće predstavljeni na konferenciji u utorak, 20. aprila, u 11.00 u hotelu Metropol Palas (Bulevar kralja Aleksandra 69, Beograd).

U "Izveštaju o upotrebi govora mržnje u medijima u Srbiji" su predstavljeni međunarodni i evropski standardi koji se odnose na zabranu govora mržnje, kao i domaći pravni i strateški okvir. Takođe, utvrđuju se moguća pravna i praktična ograničenja koja dovode do neefikasnosti zaštite od govora mržnje u medijima u Srbiji. Izveštaj obrađuje i učestalost govora mržnje, njegove oblike i uslove koji doprinose njegovoj upotrebi u medijima u Srbiji.

Uvodne izjave će dati:

  • Tobijas Flesenkemper, šef Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu
  • Brankica Janković, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti
  • Mateja Norčić Štamcar, zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji

Konferenciju organizuje zajednički projekat Evropske unije i Saveta Evrope "Promocija različitosti i ravnopravnosti u Srbiji", koji je deo programa "Horizontal fasiliti za Zapadni Balkan i Tursku 2019-2022".

Zbog epidemioloških mera usled pandemije virusa COVID-19, prisustvo medija će biti omogućeno putem video linka, nakon registracije. Zainteresovani predstavnici medija se mogu registrovati slanjem mejla na marija.simic@coe.int.