Projekat "Puls Evrope – medijske posete EU" organizuje debatu "Evropski Kodeks dobre prakse u suzbijanju dezinformacija – korak u dobrom pravcu" u sredu, 23. februara, u 12.00 putem Zoom platforme.

Na debati će predstavnici Evropske unije iz Brisela, novinarskih udruženja i medija koji se bave proverom činjenica razgovarati o najnovijim trendovima u toj oblasti.

Panelisti:

  • Jasna Jelisić, šefica grupe za strateške komunikacije za Zapadni Balkan pri Evropskoj službi za spoljne poslove
  • Rikardo Gutiereš, generalni sekretar Evropske federacije novinara
  • Bojan Cvejić, član Upravnog odbora Asocijacije medija i član Komisije za žalbe Saveta za štampu
  • Jovana Prešić, projektna koordinatorka "Istinomera"

U Evropskoj uniji, 2018. godine donet je Kodeks dobre prakse u suzbijanju dezinformacija, koji su do sada potpisale vodeće onlajn platforme, trgovačke asocijacije koje predstavljaju sektor oglašavanja i novinarske asocijacije. U pripremi je i ojačani Kodeks dobre prakse.

Kakav je rezultat dosadašnje primene Kodeksa, da li novinarska udruženja mogu doneti benefite pozivajući svoje članove i medijske redakcije da se pridržavaju principa Kodeksa i da li zemlje kandidati za članstvo mogu da primene lekcije do sada naučene u EU? Ove teme biće razmatrane na debati koja se organizuje u saradnji sa Delegacijom EU u Srbiji i EU info centrom u Beogradu.

Debatu će biti moguće pratiti preko Zoom platforme, kao i na Fejsbuk stranicama projekta i Delegacije EU u Srbiji.

Foto: Puls Evrope