Udruženje novinara Srbije (UNS) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) 20. decembra su u odvojenim saopštenjima izrazili nezadovoljstvo zbog načina na koji je gradska uprava Beograda odlučila o sufinansiranju medijskih projekata. Novinarska udruženja oštro protestuju što je Grad Beograd odlučio da više od trećine novca za sufinansiranje medijskih projekata dodeli firmama i preduzetnicima čija osnovna delatnost nije javno informisanje..

 

UNS oštro protestuje što je Grad Beograd više od trećine novca za sufinansiranje medijskih projekata dodelio firmama i preduzetnicima koji se ne bave informisanjem javnosti i od kojih su neke osnovane neposredno pre raspisivanja konkursa ili čak po njegovom raspisivanju

 

Petočlana komisija u kojoj nisu bili članovi UNS-a, najvećeg i najstarijeg novinarskog udruženja u Srbiji, više od 30 miliona dinara odobrila je firmama i pojedincima koji nisu poznati po bavljenju novinarskim poslom, među njima i firmi koja iznajmljuje automobile.

 

Odluka o raspisivanju konkursa doneta je 2. septembra, a višemilionske iznose dobile su firme osnovane tokom ove godine, kao što je Brender d.o.o. (osnovan 16. avgusta, dobio 7,5 miliona dinara) i Irik d.o.o. (osnovan 26. septembra, dobio 9 miliona).

 

Umesto da ovim konkursom zaštite i unaprede javni interes u javnom informisanju, beogradske vlasti šalju poruku da se plaše slobodnog izveštavanja u interesu svih građana, naveo je UNS pozivajući Ministarstvo kulture i informisanja da reaguje na to što beogradske vlasti obesmišljavaju medijske reforme i drugu godinu zaredom ignorišu stav profesije i stručne javnosti.

 

NUNS: Sumnjiva raspodela novca po medijskom konkursu Grada Beograda

 

NUNS je izrazio "krajnje razočarenje, nezadovoljstvo i najoštriji protest" zbog načina na koji je Gradska uprava Beograda odlučila da raspodeli 85,7 miliona dinara za sufinansiranje medijskih projekata u 2016. godini i ocenilo da takva odluka obesmišljava zakonom upostavljen sistem sufinansiranja javnog interesa u informisanju.

 

"Više od trećine novca za sufinansiranje medijskih projekata dodeljeno je firmama i preduzetnicima čija osnovna delatnost nije javno informisanje. Više od 30 miliona dinara dodeljeno je firmama i pojedincima koji se bave proizvodnjom audio i video materijala, reklamiranjem, čak i rentiranjem automobila", navodi se u saopštenju.

 

NUNS je dodao da još veću sumnju u opravdanost te odluke nameće i činjenica da su pojedine agencije kojima su odobreni najveći višemilionski iznosi iz budžeta Beograda osnovane neposredno pre ili u toku trajanja konkursa za sufinansiranje medijskih projekata.

 

"Verovatno ta činjenica i objašnjava zašto je za formalno donošenje rešenje o raspodeli bilo potrebno čak sto dana od raspisivanja konkursa... Simptomatično je i to da je komisija radila u približno istom sastavu kao i za konkurs Beograda 2015, kada je medijska zajednica takođe izrazila ozbiljne sumnje u opravdanost raspodele budžetskog novca za sufinansiranje projekata medija", navodi se.

 

NUNS je dodao da će konsultovati pravne eksperte u vezi sa mehanizmima zaštite javnog interesa i sprečavanja nenamenskog trošenja budžetskog novca.

 

Saopštenja UNS-a i NUNS-a