Filipu Bertinšanu (Philippe Bertinchamps), dopisniku velikog broja inostranih medija u Srbiji, među kojima su Le Courrier des Balkans, Mediapart, Liberation, RFI, RTBF, Le Soir i La Tribune de Geneve, Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP)  trenutno preti proterivanjem iz Srbije, pod izgovorom da predstavlja "pretnju javnom redu i nacionalnoj sigurnosti". Ova odluka nije motivisana niti opravdana. Bezbodnosno-informativna agnecija (BIA) ga je još aprila 2017, dan posle predsedničkih izbora o kojima je Bertinšan izveštavao, pozvala na "detaljne informativne razgovore", saopštile su strane medijske kuće za koje novinar izveštava iz Srbije.


Imajući u vidu trenutni više nego zabrinjavajući položaj slobode medija u Srbiji, gde nezavisni novinari trpe fizičke i verbalne napade, pa čak i pozive nekih provladinih medija na linč, smatramo da je neophodno obratiti se kako srpskom, tako i evropskom i međunarodnom javnom mnjenju.

 

Filip Bertinšan svojim novinarskim radom pokriva Srbiju i većinu zemalja Zapadnog Balkana već punih deset godina. U izveštajima je uvek pokazivao najveći stepen nepristrasnosti. Nikad nije imao problema sa policijom, i do 2017. godine je uvek dobijao dozvolu za boravak u skladu sa propisima.

 

Kao belgijski državljanin, Filip Bertinšan živi u Beogradu od 2007, oženjen je državljankom Srbije koja je takođe novinarka i fotoreporterka, i otac je petogodišnje devojčice. MUP mu je 8. januara 2018, po drugi put, kao i aprila 2017, bez obrazloženja, odbio zahtev za privremeni boravak radi spajanja porodice. U novembru 2017. Upravni sud doneo je presudu da vlasti moraju da opravdaju razloge za odbijanje njegovog zahteva. Odluke MUP-a u ovom slučaju krše pravila postupka, ali i član 8. Evropske konvencije o ljudskim pravima o poštovanju privatnog i porodičnog života. Sudbina Filipa Bertinšana i njegove porodice sada u potpunosti zavisi od volje srpskih vlasti.

 

Imajući u vidu da srpske vlasti često ignorišu pravosudne odluke, a kako bi se sprečile policijske zloupotrebe koje ne priliče jednoj državi kandidatkinji za evropske integracije i kako bi odbranio svoj posao kao novinar, Filip Bertinšan je odlučio da se ponovo žali Upravnom sudu, i da se obrati najvišim evropskim i međunarodnim vlastima povodom svog slučaja.

 

Konferencija za medije će biti održana 20. februara u Medija centru u Beogradu u 14 sati.

 

Saopštenje Reportera bez granica

 

Foto: RSF / Dalibor Danilović